Lite snurr i sjukvården kostar pengar!

 

Privata alternativ får ofta en speciell stämpel att plocka russinen ur kakan. De privata alternativen tjänar pengar på att ta de arbetsuppgifter som är enkla och ger mest pengar. Givetvis finns det en skillnad mellan privata och offentliga företag och inrättningar men det är inte en svart eller vit skillnad. Inom hälso och sjukvården har många privata företag ett avtal med den offentligt finansierade sjukvården vilket innebär att man åtar sig ett uppdrag att utföra hälso och sjukvård. Detta innebär att företagen får ett begränsat patientunderlag för varje doktor. Vilka patienter som ingår i detta underlag varierar från ”enkla” patienter till de mer vårdkrävande patienterna. Jag håller inte med i en generell beskrivning av att
Privat sjukvård=större snurr på verksamheten=större förtjänst.
Offentlig sjukvård=mindre snurr=kostar mera.
Varför är det mindre snurr i den offentliga sjukvården? En stor anledning är att det finns väldigt lite medarbetar ansvar över sin egen verksamhet, det finns inga morötter att ge lite extra för att verksamheten ska fungera bättre, det finns inga incitament att jobba efter beslut som är tagna, det finns ofta inget beroende av att verksamheten är kostnadseffektiv.
Jag kan hålla med om att den offentliga sjukvården kostar mer på grunder av att den tyngsta sjukvården bedrivs inom ramarna. Detta är också en kvalitetssäkring. Jag tror inte på att vi skulle ha ex. högspecialiserade hjärt och kärl kirurger som gör privata operationer.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)   

En kommentar

 1. Hans Johanson

  Du verkar ha förstått det här ”De privata alternativen tjänar pengar på att ta de arbetsuppgifter som är enkla och ger mest pengar.” ;-). Ja jag vet. Det finns många gråzoner i alla verksamheter.
  Som du mkt. riktigt har skrivit i tidigare blogginlägg så är det lätt att hamna i ideologiska återvändsgränder. Men det kan liva upp en bloggsida som saknar studs i kommentarerna.(Att få feedback)
  Det som kan vara av mer intresse att diskutera, är de vackra orden du skriver. ”…medarbetar ansvar över sin egen verksamhet, det finns inga morötter att ge lite extra för att verksamheten ska fungera bättre, det finns inga incitament att jobba efter beslut som är tagna, det finns ofta inget beroende av att verksamheten är kostnadseffektiv…..”
  Ser fram emot att diskutera det med dig. Höra dig exemplifiera och förklara vad du menar med orden.

  Upp till kamp för bättre snurr i vården
  Hasse Johansson (ej (M))

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.