Män kan inte fortsätta att slå!

 

I Sverige dödas varje år i genomsnitt 30 kvinnor av misshandel. Av dessa faller två tredjedelar offer för en närstående eller tidigare närstående man. Våld mot kvinnor är på intet sett en ny företeelse, redan på 1200-talet fick en svensk man som slog sin fru i hemmet böta 3 marker
De senaste 20 åren har antalet anmälda misshandelsfall mot kvinnor ökat med 33 procent. Idag anmäls i snitt 68 misshandelsbrott om dagen i Sverige där offret är en kvinna. Detta stora antal till trots finns det som sagt ett stort mörkertal. Såväl svensk som utländsk forskning visar att hälften av de kvinnor som utsatts för våld från en närstående man kommer att fortsätta utsättas vid upprepade tillfällen. Detta är inte acceptabelt.
För att en gång för alla på allvar agera för att bekämpa detta och vända den neråtgående trenden har regeringen satsat 800 miljoner under mandatperioden
Mer stöd ges till kvinno- och brottofferjourer, på forskning om kvinnors hälsa och på jämställdhetsåtgärder för att stärka kvinnors ställning i samhället. Vidare finns nu familjevåldsenheter vid polisen i de allra flesta län och man har även utbildat specialutredare, åklagare och andra inblandade parter. Pengar satsas dessutom på att utveckla och expandera program för män som utövat våld mot kvinnor. Vi måste fortsätta jobba med detta stora problem då det är helt oacceptabelt att män ska ha sådan makt över kvinnor.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Mycket bra att du tar upp detta och den här om satsningen. Att inte fler män skriver om detta eller står i barakaden mot våld i huvudtaget.
    Ett het ämne du tog upp som får en och annan som jobbar med kvinnomisshandel får lite glöd här.
    Tråkiga är att vi män som är ödmjuka till sina kvinna får också på sig vissa kvinnogrupper och kan hacka på oss för andras otyg.

    Här ska inte det stärka pajkastningen i genus frågan utan blanasera upp om att jämställdhetsåtgärder ska stärka båda könens ställning i samhället. Inte acceptera att dessa olika maktfaktorer råder över båda könen inom de olika områdena som finns mellan kvinna och mannen.
    Det handlar allt ifrån all slags misshandel som fysisk såsom verbalt även mentalt misshandel till missförhållandena på arbetsmarknaden och i familjelivet.
    I debatter så glöms just detta nu jag har nämnt, när kvinomisshandel eller om löner etc kommer upp.

    Även kvinnor slår män – inte lika påtaglig, vilken man vill anmäla utan förlora sin manlighet av det. Så är det också för kvinnan förstås, ändock. Inget är direkt svart o vit.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister Klermalm (2009-09-15 22:58)
    Du har helt rätt att mycket handlar om att vi ska få upp ordet jämlikhet till den betydelse det har och inte bara diskutera avigsidorna med jämlikhet. Jag tror inte på kvotering till olika positioner utan alla ska ha samma rättigheter och möjligheter.
    Det gäller att vi alla tar ett gemensamt ansvar att vi ska få ett jämlikt samhälle och att vi alla vill ta upp frågan till diskussion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.