Tvångsgifte i Sverige !

 

Magdalena Andersson ordförande för Moderatkvinnorna i Sverige har lämnat in en motion till riksdagen som handlar om att motverka hederskulturen. Det är ett problem i Sverige och dessutom ett växande sådant. Det är inte något vi kan blunda för.
I vårt land är det förbjudet att tvinga barn till giftermål. Det är också förbjudet att idka våld och övergrepp mot barn, men det förekommer fortfarande. En färsk undersökning gjord av Stockholms universitet bland Stockholmsungdomar visar att var tionde 15-årig flicka i Stockholm och fyra procent av pojkarna lever med hedersrelaterade problem som hårt begränsar deras liv. Omräknat till hela tonårsgruppen 13-19 år betyder det att över 3 000 tonårs­flickor får en mycket sämre chans i livet än sina jämnåriga – bara i Stockholm.
I Sverige har alla barn och ungdomar rätt till en trygg uppväxt och som vuxna har de rätt att välja vem de vill leva med. Ändå lever många flickor och unga kvinnor i vårt land under andra premisser och sociala normer än vår lagstiftning utgår från.
Orsakerna till hedersrelaterade brott är flera, men som regel kan nämnas sociala, traditionella, kulturella men även individuella orsaker.  
Trots att det är förbjudet att gifta bort barn blir flera ungdomar varje år bortgifta i arrangerade äktenskap som de själva inte valt.
Vi kan aldrig sluta agera för ett jämlikt Sverige
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.