Jämställdhet och kvotering!

 

Kvinnor och män är olika, det är ingen nyhet. Vi tänker olika och vi agerar ofta olika när det uppstår situationer. Många män är konflikträdda och använder sig av ”struts” fenomenet och stoppar huvudet i sanden till dess vi kvinnor har diskuterat färdigt då tittar man upp och förväntar sig att allting har gått över. Jag generaliserar givetvis men det är spännande att vi är så olika.
Jag har under de senaste dagarna stött på situationen med kvotering av kvinnor och måste reflektera över detta med kvotering. I Norge har man lagstadgat om könskvotering till styrelser. Det har resulterat i att antalet kvinnor i börsbolag stigit från 7 till 40%. Den ökande andel kvinnor har lyft utbildningsnivån i styrelserna och även banat väg för att andra styrelser fått fler kvinnliga ledamöter. Varför är vi i Sverige så rädda för att kvotering ska användas. Jag är i princip emot kvotering enbart på grund av kön, men om vi ser hur verkligheten ser ut så vet vi att det behövs en kvotering för att vi ska få en chans till jämställdhet. Argumenten mot kvotering att kunskapen sjunker, att kvinnorna känner sig särbehandlade och tappar kraft bygger ofta på teorier och idéer som aldrig har bevisats. Kan vi uppnå en mer jämlik situation inom våra styrelser, förtroende uppdrag, politiska uppdrag och chefsposter så kommer vi att få en annan utveckling och vi kan på riktigt börja diskutera jämställdhet.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)  

2 kommentarer

  1. investerarn.

    Vad krävs och vilka är det som ansvarar för styrelsers sammansättning? Jo, naturligtvis är det de som satsat kapitalet. Att inbilla sig att de som ansvarar och riskerat skulle underlåta att ta till sig kompetens pga. kön är faktist rätt enfaldigt. Självklart försöker alla som investerat och riskerat, fånga upp de styrelserepresentanter som bäst kan föra företaget framåt och maximera vinsten, både idag och imorgon.
    Inte tusan funderar de som ansvarar över vilket kön som kompetensen besitter. Skärpning Elisabeth, du har stuckit in halsen i fel snara utan att tänka efter.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till investerarn. (2009-10-27 22:20)
    Kompetens sitter givetvis inte i kön. Tyvärr är det ofta så att när man ska ta in nya medlemmar i en grupp så tittar män efter män och kvinnor efter kvinnor. Vad jag är ute efter är en förändrad syn som så småningom ska leda till jämställdhet. Det finns ett väldigt bra dokument som heter jämställdhetsbokslut som M-kvinnorna gjort. Där framstår skillnaderna rätt tydligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.