Vi måste våga prata om ”fula gubbar”

 

Jag skrev ett inlägg den 27 augusti om Grooming. Det finns inget bra svenskt ord för detta men direkt översatt betyder det textförförelse på nätet! Grooming är inget nytt men det har tack och lov blivit brottsligt sedan 1 juli detta år. Jag har lyssnat på en man som arbetar med Internet och Grooming och som samarbetar med hela världens  polisväsenden för att kartlägga och försöka komma tillrätta med detta enorma problem. Visst ni att i en lågstadieskola i Malmö hade 30% av alla flickor i årskurs 2 blivit trakasserade av ”fula gubbar” på nätet. Dessa flickor är 8 år gamla! Under de sista tio åren som arbetet med Grooming pågått har varje år drygt 400 män i Sverige  fått sina personuppgifter registrerade i en databas för män som förför småflickor och pojkar på nätet. Jag skriver bara män eftersom det faktiskt är så, under dessa tio år som arbetet med Grooming pågått har bara två kvinnor blivit registrerade. Efter den 1 juli i år lämnas alla uppgifter över till polisen, tidigare var detta inte möjligt utan andra metoder användes för att göra dessa män uppmärksamma på att de var iakttagna. Det är otroligt viktigt att vi som föräldrar vågar ta en diskussion med våra barn och vågar stötta våra barn att komma till oss vuxna och berätta när de upptäcker sånt som inte är OK på Internet.Vi ska inte skuldbelägga utan istället uppmuntra våra barn och ungdomar till att ha förtroende för oss vuxna
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.