Ekonomi utan insikt!

 

Ekonomi, ett stort och svårt område att debattera. Jag är inte ekonomiskt skolad men litar på mitt sunda förnuft och att jag har två fötter på jorden. Landstingets ekonomi är ingen positiv läsning och det gör mig frustrerad när jag ser att den styrande (s) majoriteten inte ser konsekvenserna av de beslut som tas. När man till fullo inte förstår vad konsekvenserna blir av en budget som inte är i balans.  De satsningar som gjorts de senaste åren har varit kostsamma och orsakat stora hål som inte gått att täppa igen. Den stora satsning  på By 27 som nu är på sluttampen i Umeå  har kostat stora summor direkt finansierat från landstingets kassa. Det innebär att ingen annan får investera i ex byggnationer de närmsta fem åren. Vi som politiker kräver att verksamheterna ska följa den budget som utlagts, om inte! Så händer ingenting! Detta fenomen leder till att ingen tar budget på allvar. Jag har tidigare nämnt hur öronkliniken räknar hem en besparing med att lägga ut betydligt större utgifter på en annan kassa inom landstinget. Detta är inte acceptabelt.  Jag förväntar mig att alla verksamheter förstår konsekvenser av en inbesparing och att det kanske  ger andra kostnader i slutändan Verksamheterna kan inte få ansvarsfrihet när de inte kan presentera en hållbar ekonomi.  Jag och alliansen vill ha satsning på det som västerbottningen behöver mest och det är sjukvård.  Alla andra åtaganden som för att ta ett exempel, kultur, bör stå tillbaka när ekonomin ser ut som den gör
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
 

4 kommentarer

 1. Revisorn

  Hemska tanke om det saknas insikt hos de som fått väljarnas förtroende. Alternativet kan vara att man inte bryr sig om att ta det ansvar som förväntas.

  Att politiker både skall ansvara för ekonomin och även ha insikt, är för de flesta väljare självklarheter.

  Nu är det inte så. Vad göra?

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Revisorn (2009-11-24 12:38)
  Jag kan inte svara på om det är brist på insikt eller intresse som gör att vi har en så dålig ekonomi. Landstinget har de senaste åren haft stora skatteintäkter och fått mycket från regeringen men likafullt så ser det ut som det gör. Jag tror det är dags att byta styre i landstinget.

 3. Revisorn

  Intresse är inte detsamma som ansvar. Ansvar kan och bör utkrävas om något är fel. Som jag uppfattat detta har Moderaterna aldrig under mandatperioden
  yrkat på att inte ge ansvarsfrihet för det som du nu kritiserar. Vi får väl se hur ni agerar vid den kommande årsredovisningen. Kommer att vänta med spänning, Så här inför valet 2010.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Revisorn (2009-11-24 21:48)
  Intressant är att politiken inte tar del av verksamheternas lagda budgetar, ej heller någon uppföljning. Det är helt och hållet tjänstemannastyrt. Inför varje budget omgång har alliansen lagt en egen budget och reserverat sig mot sittande majoritet. Det man kan göra är att ta debatt om revisionen hittar felaktigheter i verksmaheterna. Det kanske mer är ett önsketänkande från min sida att kunna yrka på att inte ge ansvarsfrihet till de som inte sköter sitt uppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.