Sjukvård i hela Europa!

Många länder väljer i dag att lägga allt större resurser på sin hälso- och sjukvård. Inom OECD ökar utgiftsområdet snabbare än den ekonomiska tillväxten. I förlängningen är det orimligt att lägga pengar på ineffektiva system, uttjänta tekniker och förlegade organisationsstrukturer som inte ger medborgarna den vård de förväntar sig. För svensk del kan detta leda till en av våra största exportframgångar någonsin. I internationella undersökningar rankas svensk vård regelbundet som den kvalitetsmässigt bästa i världen. Samtidigt har vi en rad spännande företag som producerar allt ifrån världsledande strålknivar till avancerade mediciner och nytänkande arkitekturlösningar för sjukhus. Ska vi lyckas frigöra den fulla potentialen inom vårdsektorn krävs ett större internationellt samarbete – vi behöver en bättre fungerande handel med hälso- och sjukvårdstjänster. Det betyder inte att en av grundpelarna för vårt sjukvårdssystem, den offentliga finansieringen, ifrågasätts. Snarare tvärtom. Ett ökat internationellt utbyte gör det möjligt för oss och andra att dra nytta av de bästa lösningarna som finns globalt och att dela med oss av det vi själva är skickligast på. Det mår såväl patienterna som ekonomin – och därmed också systemet – bäst av.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.