Alla måste få höra vad som sägs!

 

Ett av mina tidigare inlägg handlade om vilka konsekvenserna blivit av en fri etablering av logopeder i Stockholm. En annan yrkesgrupp som också har stora potentialer att förändra utseendet i vårt svenska samhälle genom fri etablering är audionomerna. Det är många i Sverige som lider av nedsatt hörsel och på de flesta orter i Sverige är väntetiderna på att få en hörapparat utprovad väldigt lång. Väntetiden kan vara upp emot flera år. Det är inte rimligt att en person med ett handikapp som nedsatt hörsel ska fortsätta leva med sitt handikapp utan tillgång till hjälpmedel under så lång tid. I Skåne har man släppt etableringsrätten fri för audionomer och kortat väntetiderna till max fyra veckor. Givetvis ligger det en kostnad i fri etableringsrätt. Landstinget i Skåne fick skjuta till många miljoner för att korta köerna på detta sätt. Jag tror inte att människor köper hörapparater för sitt höga nöjes skull. Jag tycker man ska se det som en vinst både från den person som drabbats av nedsatt hörsel som hela omgivningen att en välfungerande hörapparat kan utprovas för att hjälpa den person som lider av nedsatt hörsel.  Om man öppnar upp för fri etablering av audionomer får vi förhoppningsvis ett självklart stöd till alla personer som använder hörhjälpmedel och som behöver hjälp och stöd vid användandet av sina hjälpmedel .
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Ann-Louise

    Jag håller med dig i det du skriver. Varför är det fortfarande så att valfriheten att välja optiker för utprovning av glasögon m.m. är mycket större i länet än vad gäller att välja motsvarande för hörapparater m.m.? Antagligen beror detta på att den politiska vänstermajoriteten i landstinget har varit emot valfrihet på detta område, med följd att jag som ”patient” (jo, så kallas man på hörcentralen, inte ”kund”) är hänvisad till just landstingets utbud av produkter t.ex. Är jag som patient garanterad den bästa hörselvården bara för att just landstinget erbjuder den?

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Ann-Louise (2010-03-03 21:08)
    Tyvärr har vi i landstinget i Västerbotten en styrande majoritet som inte är förtjust i valfrihet och alternativa driftsformer. Det innebär att du inte kan vara säker på att få den bästa hörselvård som finns att erbjuda.

  3. Ann-Louise

    Ja, och just därför är det viktigt att ni oppositionspolitiker samarbetar och jobbar hårt så att vi äntligen får ett maktskifte till hösten i landstinget! Angrip dessa ”brister” med vänsterpolitiken i artiklar och liknande och var inte rädd för att använda samma retorik som vänstern alltid använder.

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Ann-Louise (2010-03-08 22:47)
    Jag ser gärna debatter i sakfrågor på en balanserad nivå utan personangrepp och lögner. Jag hoppas verkligen på ett maktskift i landstinget för att få en annan inriktning på vår sjukvård. den styrande majoriteten har visat under många mandat perioder att de inte klarar av att styra landstingets ekonomi, varför inte erkänna sina brister?

  5. Linnea

    Hej! Håller med, det är farligt att glömma bort alla som hamnar mellan stolarna när det privatiseras allt mer. Läste ett intressant inlägg på Seniorbloggen, där Hörsams styrelseordförande förespråkar bidrag för bättre och modernare hörapparater åt alla som behöver: http://bit.ly/c33wOV

  6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Linnea (2010-04-08 15:40)
    Det är aldrig bra att människor hamnar mellan stolarna men jag är inte säker på att privatiseringen ökar risken att hamna mellan stolar men det kan skapa en annan marknad. jag tror inte man skaffar en hörapparat för att man vill utan för att behovet finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.