Mer sjukvård istället för datorer!

 

 
Sjukvården i dag drar ett tungt lass, det är en ständig kamp om att bedriva hög kvalitativ sjukvård som baseras på den senaste forskningen för att ge patienterna den bästa sjukvård som finns samtidigt som det ska balanseras på en väldigt åtdragen budget.  I Uppsala stänger man en avdelning för cancer sjuka barn under helgen pågrund av personalbrist. Man flyttar alla barn med ambulans och helikopter till andra sjukhus över helgen. Det är tack och lov ingen vanlig åtgärd att ta till men det är många som har en tuff arbetssituation inom sjukvården i dag. Det satsas stora pengar på att införa mer och mer datoriserade journalsystem, statistik program och andra dokumentationsprogram inom sjukvården. Givetvis har mycket av behandlingarna och vården man ger inom sjukvården förändrats tack vare nya läkemedel och förfinade metoder men det ör lite skrämmande att vi satsar så mycket på den datoriserade världen istället för på andra behövande sektorer inom sjukvården som ex. personalen.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
 

6 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Håller helt med dig om att personalen drar ett stort lass. men vad gör ni politiker åt det. Det måste vara fruktansvärt att vara ”vanlig” personal och se när det går tungt. Vad gör ni åt att det inte finns jourläkare på orten exv vid helg och nattetid. Jag tycker att de gör ett superjobb,men jag blir arg när jag ser hur det fungerar. Det kan inte bara bero på datoriseringen!?

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Christine Svensson (2010-03-13 17:25)
    Sant att det inte beror på datoriseringen av sjukvården att det inte finns personal där det behövs. Mycket sitter i snäva budget ramar från landstinget centralt och ofta även att det faktiskt är svårt att rekrytera rätt kompetens till orten. Politiken har ställt krav att det ska ges vård på lika villkor i Västerbotten men det är svårt att uppfylla dessa mål. Jag vet som du att de flesta som arbetar inom vården gör ett kanon jobb och sliter ont för att få allt att gå ihop. Ansträngningar görs för att göra det mer attraktivt att arbeta på mindre orter som läkare, men vi har långt kvar.

  3. Stålarna är slut.

    Menar du att bättre villkor för läkare som jobbar i inlandet är lösningen? Populism och dåligt ansvarstagande för ekonomi och verksamhet kallar jag det. Se över den seriösa ekonomiska verkligheten så kan vi gå vidare i debatten. Försök inte.

  4. Christine Svensson

    Politiken har ställt krav på att det skall ges vård på lika villkor i hela Västerbotten .. svårt att uppfylla dessa krav…skriver du.Svårt att rekrytera kompetent folk. Men vari ligger felet? Vem är det som rekryterar? Det måste väl vara viktigt att få hit rätt folk. Det är väl steg ett för att få till lika vård? Sedan är det viktigt alla får rätt ”basvård” också. Det är år 2010 och det finns knappt tid för sjukvården att ta emot patienterna…

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Christine Svensson (2010-03-14 08:21)
    Rekryteringen av kometent personal står sjukvården för. Jag sitter själv i en situation där det inte finns rätt kompetens att anställa, det är inte lätt att anställa när man inte kan samrekrytera, erbjuda arbete till ett par. givetvis ska alla ha rätt till ”basvård” och det finns mycket kvar att göra på den biten. Dagen sjukvård har mycket ”kring” verksamheter som tar mycket tid från patientvård.Något som tyvärr inte ser ut att minska, det är stora kra på att dokumentera, analysera och utfärda handlingsplaner.

  6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Stålarna är slut. (2010-03-13 17:57)
    Det behövs fler kompetenser än doktorer i vårt landsting och att göra anställningar attraktiva sitter inte enbart i pengar. Att ta ansvar för ekonomi och verksamhet, ja, det görs ständigt prioriteringar hur ekonomin ska hanteras och fördelas och där är majoritet och opposition inte riktigt överens, jag har reserverat mig mot lagd budget de senaste gångerna pga att det finns för lite pengar till sjukvård. Jag sitter mitt i verksamheten och ser hur den er ut och försöker bidra till en förändring genom att jobba med andra förslag till budget för annan prioritering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.