Västerbotten och jämställdhet

 

Länsstyrelsen har gjort en kartläggning över jämställdheten inom Västerbottens näringsliv och presenterat detta i en rapport.
I dagsläget har Sverige en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen, något som delvis förklaras med att andelen kvinnor på arbetsmarknaden är högre än i många andra länder. I Västerbotten skiljer sig inte mönstret. Mer än 65%av de sysselsatta kvinnorna arbetar inom den offentliga sektorn medan lika många män arbetar inom den privata sektorn. Det är viktigt för vår framtid att vi har en jämställd arbetsmarknad utifrån att det är en tillväxtfråga, en förutsättning för att näringslivet ska klara kompetensbehovet och kunna utvecklas. En viktig fråga att ställa sig är vad vi kan göra för att minska könsuppdelningen på arbetsmarknaden. En av våra stora företagsledare har uttryckt sig på ett talande sätt: Vi har sett att en ökad jämställdhet leder till ett bättre arbetsresultat. Och genom att vi blir bättre på att jobba med jämställdhet så får vi inte bara de bästa kvinnorna att jobba hos oss utan vi tror också att de duktigaste killarna väljer att jobba hos oss.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Fick en tanke när jag lyssnade på Jämställdhetsdirektör/särskilt sakkunnig i jämställdhet, Helena Österlind när hon berättade om JämLys som Länsstyrelsen arbetar och utbildar i. Hon reser runt och utbildar människor i olika organisationer, företag och annan verksamhet hur man kan arbeta mot ett mer jämställd arbetsplats. (min reflektion; jämlik utbildning/skola)

    Bjud in henne för en föreläsning, Lägga till Ingrid Hanke ordförande i IF Metall Norra Västerbotten som jobbat med samma frågor inom fackförbundet samt Curomed som med EU-medel tittat på samma frågor. Lyssna av dem och agera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.