Kvinnojouren gör ett fantastiskt arbete!

 

 
Jag har varit kontakt med kvinnor som arbetar för kvinnojouren och de har berättat för mig om ett av deras stora problem. När de har kontakt med en kvinna som blir misshandlad av sin man och hon tar det stora beslutet att lämna sin man hamnar hon och ofta även barnen i ett skyddat boende hos kvinnojouren. När kvinnan flyttar från det skyddade boendet hos kvinnojourerna så får de inte skriva på något kontrakt för att hyra bostad om de ex. vis har levt med en man som dragit på dem betalningsanmärkningar. Om kvinnan inte kan flytta till något annat boende kan de tvingas att flytta tillbaka till mannen för fortsatt misshandel
Om kvinnorna inte kan flytta med barnen till något annat boende så kan de
tvingas att gå tillbaka till mannen för fortsatt misshandel. Detta är en allvarlig fråga och det borde finnas bättre säkerhet för dessa kvinnor hos alla kommuner.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

24 kommentarer

 1. Kalle

  Det finns en stor risk med kvinnojouren och det är att samhället utnyttjar dem och i det tysta drar ner på sin verksamhet inom området då de vet att det finns organisationer som mer eller mindre ställer upp gratis. Ungefär som att kyrkan sköter välgörenhet eller fattigvård…

  De som arbetar/hjälper till på kvinnojouren har ett stort utrymme för godtyckligt agerande och informerande till allmänhet etc. vilket de är väl medvetna om. Det kan te sig lockande för helt fel personer att få en sådan makt…

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-03-29 07:57)
  I mina ögon gör kvinnojouren ett fantastiskt arbete. Vad som givetvis skulle kunna förbätras är samarbetet mellan olika inblandade aktörer som kommun, socialtjänst. Att använda sin makt i fel syften är aldrig bra, detta förkommer inom alla områden.

 3. Lisbet Olofsson

  Utbildad personal är svår att få tag på helst när de ska jobba GRATIS.

  Otroligt att vi måste ha kvinnojour överhuvudtaget i ett land som Sverige som ska vara rätt jämlikt.
  Är det mannens fel?

 4. Kalle

  Jag är lagd åt det skeptiska hållet och har besökt kvinnojourer där jag hört de hemskaste av berättelser. Där är det bara att lita på den ännu inte helgonförklarade gratisarbetande goda kvinnans omdöme och vilja att hon berättar den objektiva sanningen. När man inte får diskutera utan måste svälja och ta emot utan minsta mothugg ja då blir jag misstänksam. Vad är det för folk som ställer upp och jobbar gratis med ett så krävande och ansvarsfullt arbete som kvinnojoursarbetarens? Min misstänksamhetsmätare slår i botten mot dem som söker sig till dessa frivilligorganisationer tyvärr.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-30 02:19)
  Håller helt med om att egentligen borde inte kvinnojourer förekomma i Sverige utifrån den upplysta jämlika välfärd vi lever i. Att det finns kvinnojourer är väl ett svar på att vi har många som inte kan acceptera kvinnor som jämlika och som inte kan hantera sin frustration på annat sätt än att ge sig på sina kvinnor. Jag är trots allt otroligt glad över att kvinnojourerna finns!

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-03-30 14:55)
  Vad är det du är misstänksam emot? Är det den frivilliga personen som ger av sin egen fritid för att ställa upp för andra människor som inte är så lyckligt lottad i vårt samhälle? Är du misstänksam emot den verksamhet som bedrivs, eller är misstänksamheten riktad mot de kvinnor som söker hjälp hos kvinnojouren?

 7. Tankesmedjan Axiom

  Många pusselbitar ska visst falla på plats för att denna uppdiktade historia ska träda i verket.
  Här verkar det mera vara kvinnojouren som försöker fånga uppmärksamheten men istället verkar röra till det för den påhittade slagna kvinnan.
  Vad tror du?

 8. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-03-30 18:49)
  Jag vet inte på vilka grunder du säger att det jag påstår är uppdiktat. Jag har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med kvinnojouren och vet att de ansvariga för kvinnojouren till och med har tecknat egna hyreskontrakt för att dessa kvinnor ska ha någonstans att ta vägen. Just nu står de inte för några hyreskontrakt.

 9. Tankesmedjan Axiom

  Att kvinnojouren gör ett bra jobb är jag tveksam till.
  ROKS som driver kvinnojourer landet runt är full av fördomar och andra konstigheter. Vem de främjar och varför är frågan då de hyllar uttryck som att män är djur, en maskin, en vandrande dildo och en parasit.

 10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-03-30 21:01)
  Att kvinnojouren gör ett bra jobb är jag inte alls tveksam till, däremot är de påståenden du lyfter fram att de är födomsfulla och hyllar osanna uttryck något jag inte ställer mig bakom. Bevisligen behövs det en kvinnojour, då de ständigt har många kvinnor under sina vingar, vad det beror på kan man istället fundera över.

 11. Lisbet Olofsson

  TILL 4 ; Tankesmedjan Axiom
  LÅT KVINNOJOUREN FÅ ALL DEN UPPMÄRKSAMHET DEN FÖRTJÄNAR för den behöver det. Det som sägs är bara ett skrap på ytan och att inte fler MÄN ställer sig upp och fördömer alla män som utsätter sina kvinnor för detta är också lite underligt.

 12. Lisbet Olofsson

  TILL 3 ; Tankesmedjan Axiom
  Jag har/hade en vännina som sov med en liten yxa bredvid sängen. Vet NI hur RÄDD/SKRÄCKSLAGEN man behöver bli för att ta tag i den och använda den som försvar? Helst när man aldrig förr blivit utsatt för smärta och förnedring? Det krävs att man blir våldtagen, misshandlad och förnedrad att det gäller att agera på två sätt. Antingen dör jag eller så dör förövaren.

 13. Lisbet Olofsson

  TILL 2 ; Tankesmedjan Axiom
  KAN DET VARA SÅ ATT MAN FÖRNEDRAR TILLBAKA här i ORD!! Ord som ”män är djur, en maskin, en vandrande dildo och en parasit.”
  Det verkar ju nå fram och t ex du reagerar.
  ERA ORD;
  ”Här verkar det mera vara kvinnojouren som försöker fånga uppmärksamheten men istället verkar röra till det för den påhittade slagna kvinnan”
  Tror du verkligen man hittar på att kvinnor blir slagna eller kan det vara en fallbeskrivning?

 14. Lisbet Olofsson

  TILL 1 ; Tankesmedjan Axiom
  Jag blir väldigt fundersam just nu. Denna mening; ”hyllar uttryck som att män är djur, en maskin, en vandrande dildo och en parasit.”
  Är det generalliseringen av MÄN som är problemet eller är det mer att kvinnojouren möter en mängd människor som anser att ”män är djur, en maskin, en vandrande dildo och en parasit.” För ÄRLIGT TALAT; dessa män som utför dessa handlingar mot sina kvinnor är de något annat? Vad finns det som förmildrar deras agerande mot kvinnor och hur svara man på det man utsätts för.

 15. Lisbet Olofsson

  Jag har läst detta inlägg om KVINNOJOUREN. Jag förstår kritiken mot själva inrättningen ”Kvinnojouren” eftersom det inte finns pengar till att avsetta för att betala alla som jobbar på ”VANLIGT” sätt.

  FATTAR NI, VILKA FANTASTISKA KVINNOR DET FINNS SOM MED EMPATI TAR TILL SIG ANDRA KVINNORS SITUATIONER utan att begära BETALT. Sedan kan man diskutera om de som jobbar är lampade, utbildade etc MEN DE FINNS DÄR NÄR KARLARNA …..
  GÖR VISSA SAKER MOT SINA KVINNOR.

  RESPEKT i dubbel bemärkelse.

 16. Tankesmedjan Axiom

  Men Lisbet nu ger du en underton av att männen äger sina kvinnor. Hur står det i kontrast med allt annat positivt du vill ge uttryck för?

  Kvinnor är fantastiska och vi i tankesmedjan har för länge sedan insett att ingen vare sig man/kvinna är värd ett liv i fångenskap.

 17. Lisbet Olofsson

  Tankesmedjan Axiom; intressant, vad får dig att att tro det citat”männen äger sina kvinnor”? Var hittar du denna underton? Och vem av er fyra i bloggen skriver – är du man eller kvinna?

  Jag ler där jag sitter för det får mig att tänka på att man alltid ska leta i sig själv varför man reagerar. Hur jag tolkar andras ord är grundat på vad jag själv blivit utsatt för, erfarenheter och arv.

  Du får en känsla, intuition av mina rader om ”att män äger sina kvinnor” och jag blir så nyfiken var denna känsla kommer ifrån. Mest eftersom jag aldrig ens tänkt tanken på att det skulle vara så.

 18. Tankesmedjan Axiom

  Kommentar onsdag 31 mars 2010 klockan 07:58
  Om du läser sista stycket i din egna text så får du själv fundera på hur du omedvetet tänker i Kvinna/Man perspektiv. Sedan att en Moderat kvinna delar din ’kloka’ syn utan att själv reagera på tankevurpan är inte alls konstigt då hon säkert delar din syn på att Kvinnan är Mannens ägodel.

 19. Lisbet Olofsson

  Tankesmedjan Axiom; MEN HJÄLP MIG DÅ…..upplys mig…istället för att skriva omkring ämnet. Utveckla det hela – prata klarspråk så jag förstår. Att gå som katten runt het gröt, att jag ska som själv gissa vad det är som du reagerar på.

  Är det för att jag inte ens tänk på det eller… att jag tar för givet att man inte kan äga människor oavsett kön eller ålder.
  Insinuera inte utan prata ur skägget!!

  Vem av er skriver – skriver ni vartannat ord eller? Vad heter du?

 20. Tankesmedjan Axiom

  Men snälla Lisbet vi kan inte läsa texten åt dig, du får själv läsa och försöka förstå vad du själv skriver.
  Datum och klockslag borde räcka.

  En tankesmedja är flera personers tankar, vem som sedan skriver ner det tänkta är endast en teknikalitet.

 21. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-04-01 09:03)
  Du har en väldigt negativ bild kring ämnet kvinnojourer och jag vet inte vad den grundar sig på. Själv tycker jag det är rätt intressant att diskutera kvinnojourena arbete och deras behov. jag skulle helst se att deras behov inte var nödvändigt. det är rätt intressant att diskutera jämställdhet utifrån att det är rätt stora oförklarliga skillnader i vårt samhälle. Att man äger någon annan person finns inte!

 22. Lisbet Olofsson

  Tankesmedjan Axiom; Ja då får jag tacka för mig. Du/NI stängde just konversationen. Att säga till någon att du ”får du själv fundera på hur” det tolkar jag som någon som skjuter från midjan och inte har argumenten.

  Ni kan inte lära mig mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.