Rätt att bli gammal tillsammans!

 

Måste vi lagstifta om att man ska få bo ihop när man blir gammal och behöver hjälp? Det är helt oförståeligt att vi måste införa en lag för att kommuner i dag ska hantera en så naturlig fråga.  I Aftonbladet tolkas detta lagförslag från äldreminister Maria Larsson som ett utspel inför den kommande valdebatten men det är definitivt ingen ny fråga. Jag förstår inte varför alla kommuner redan i dag ger den möjligheten till sina äldre medborgare att få göra ett val om det vill fortsätta bo tillsammans även när hjälpbehovet ökar.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Mikael Pallin

  Jag håller med dig om att detta är den naturligaste sak i världen. ”Din” regering har dock försvårat, om inte omöjliggjort, detta. Med fortsatta skattesänkningar och minskade statsbidrag kommer kommunerna aldrig att ha råd att genomföra den förändring som alla säkert vill uppnå. Att lagstifta om detta skulle med all sannolikhet vara detsamma som att lagstifta om en kommunalskattehöjning.

  Antingen lever vi i helt skilda världar eller också har du ingen som helst förståelse för den kommunala verkligheten för de politiker som får allt mindre att säga till om.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Mikael Pallin (2010-04-08 14:29)
  Det är enkelt att fundera om vi lever i skilda världar, jag skulle vilja se den enorma kostnadsökning som blir följden av att låta äldra gamla få bo tillsammans innan jag får höra att jag saknar försåelse för kommunal verklighet. Är det dyrare att vårda två i samma boende än två i olika boenden?

 3. Kalle

  Det handlar i regel inte om att vårda två utan vårda en när den relativt friska partnern av någon anledning har fått för sig att bo tillsammans. Om den sjuke partnern dör, ska då den friske få bo kvar och ta upp plats på boendet? Det sägs vara viss kö till boenden i Lycksele. Rummen är små, har du tänkt att de ska ha en våningssäng? Den friskaste eller nej med hänsyn till det samhällsekonomiskt vinstintresse borde egentligen den sjukaste ligga på överslafen…

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-04-09 16:34)
  Jag tycker debatten felvinklas. Det låter som om det vore fel att låta äldre människor bo tillsammans även om en av dom skulle ha oturen att bli sjuk. Att dessutom prata om samhällsekonomiskt vinstintresse känns inte rätt i frågan. Min ingång var att låta äldre människor få fortsätta bo tillsammans,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.