Antibiotika botar inte allt!

 

Vi har ett stort problem i hela Världen med resistens mot många av våra vanliga bakterier. Det beror till stor del på att många länder fortfarande säljer antibiotika utan recept och att i många länder är kunskapen bland befolkningen så låg att de tror att antibiotika botar allt, huvudvärk, ont i magen. Sverige är även på detta område ett framgångsland. Vi har lyckats informera allmänheten om riskerna med att äta för mycket antibiotika och vi har en lag som säger att du får inte sälja antibiotika utan recept. Länder i södra Europa har stora problem med ökad förbrukning av antibiotika och trots att det även här finns en lag som förbjuder försäljning av antibiotika utan recept så följs den inte på alla ställen. I Sverige hade 22% av befolkningen ätit antibiotika under de senaste 12 månaderna. Siffran för Italien är 57%.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. S-O S

    Jag hörde ett inslag i P1 om just antibiotika. En läkare sa (minns inte hans namn) att rislen med alla privata sjukinrättnigar är att för att få en fin statistik så skrivs antibiotika ut helt i onödan.
    Kan det ligga något i ett sådant påstående?
    ÄR det så är det ju skrämmande, men vad gör inte vissa för att tjäna pengar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.