Är det fel att kunna leva på att arbeta?

 

 
Är det så att vår sittande regering för en politik som leder till ökad utslagning och större orättvisor? Det är något som den (s) märkta sidan är snabba att påstå när Moderaterna presenterade den stora förvalskampanj som ska starta nästa vecka. En kampanj som handlar om att det som är viktigt är att alla ges möjlighet till ett arbete, att det ska löna sig att arbeta istället för att leva på bidrag, att alla ska ha rätt till lika vård. När jag lyssnar till många av  oppositionens politiker beskriva vad som ska förändras vid ett maktskift känner jag mig förtvivlad. Det märks klart och tydligt var prioriteringarna finns och vad som är den stora skillnaden.  Jag tycker vi ska vara stolta över att ha målet i vårt land att det ska löna sig att arbeta istället för att leva på bidrag.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Etiketter:

16 kommentarer

 1. mamma M

  Hej Elisabet. Jag håller med, det ska löna sig att arbeta.
  Moderaterna verkar dock förutsätta att alla får jobb, 40 timmar/vecka. Jag har inte lyckats… Med 5 utbildningar och flera års erfarenheter finns det ännu ingen som vill anställa mig. Jag får komma på intervju nu och då men det fanns ”annan sökande” som passar bättre. Just nu så arbetar jag som tim vik i hela kommunen. Resorna äter upp hela skillnaden mellan lön och bidrag, men jag får nya kontakter och hoppet är att de ska uppväga kostnaderna för vår extra bil. dessutom är det karens på A-kassan om jag fått sluta ett längre vikariat

 2. mirre

  Synd bara att om man tar det jobb som finns, exvis en halvtidstjänst- så räcker inte stämplingsdagara så länge. Då är det bättre att vara heltidsarbetslös i stället. Det systemet måste ju vara heltokigt. Måste ju vara bättre att jobba halvtid än inget alls!

 3. Björn

  Målet för alla politiska partier är väl att alla skall kunna arbeta och inte behöva lyfta arbetslöshetsförsäkringen eller sjukförsäkringen. Nu är det så att en människa kan av en eller annan orsak bli sjuk eller arbetslös och då är det meningen att de olika försäkringarna skall utfalla. Vi har blivit matade med propaganda om att många människor lever på bidrag och inte vill arbeta. Det finns inte många människor som vill leva på bidrag, de flesta vill kunna arbeta och tjäna pengar till sitt livsuppehälle.Drabbas du av sjukdom eller arbetslöshet ska du inte behöva känna dig som en parasit.

 4. Andreas Georgsson

  Att det blivit 100 000 färre människor i arbete sedan valet 2006, är det för att de inte tycker att det lönar sig att arbeta?

  Alliansen (M) tror att alla arbetslösa personer på något mirakulöst sätt ska få ett arbete bara de får ett sämre skydd och sänkta ersättningar.

  Bara i kommunerna har över 20 000 människor fått lämna sitt arbete, och under 2010 beräknar SKL att över 30 000 kommunalanställda kommer att få lämna sina jobb.

  Alliansen (m) lovad 80 000 jobb för 70 miljarder i skattesänkningar, de bidde inget.
  Det skulle ha räckt till att anställa 250 000 inom kommuner och landsting.

 5. Björn

  Nu behöver det inta vara att någon tillhör en viss politisk falang för att kunna märka en ökad klyfta mellan olika grupper i samhället. Den sk. arbetslinjen bidrar tydligt till att människor blir utslagna. De som blir utförsäkrade tvingas till arbeten som ger arbetsgivaren bidrag. Den som får den här typen av sysselsättning utför ett arbete med liten ersättning.
  Det är alldeles riktigt att alliansen (m) lovade 80 000 nya jobb i förra valet och att detta inte har infriats, men det ar ingen nyhet det här med att politiker använder sådana ”valfläsk”.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till mamma M (2010-04-13 07:16)
  Jag förstår att det inte är självskrivet att hitta ett jobb oavsett hur bra och många utbildningar man har. Det finns tyvärr en begränsad arbetsmarknad i vår del av Sverige. Att ta förgivet att man ska få ett heltidsjobb är tyvärr inte heller för alla. Det gäller att inte ge upp

 7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till mirre (2010-04-13 13:02)
  Håller med om att det finns knepiga regler i många av de trygghetssystem vi har i vårt land. Givetvis är det bättre att arbeta halvtid än inte alls. Det finns många andra värden i att arbeta som är viktiga som ex tryggheten att ha ett social umgänge med arbetskamrater, att ha en tillhörighet

 8. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Björn (2010-04-13 17:12)
  Givetvis finns det människor som av olika orsaker inte kan arbeta och det ska kunna nyttja de trygghetssystem vi har utan att känna sig som en parasit på samhället. Jag vet också precis som du att de flesta vill inget annat än att förtjäna sitt eget uppehälle.

 9. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Andreas Georgsson (2010-04-13 23:58)
  Att regeringen inte skapat arbetstillfällen är ett felaktigt påstående. Innan den stora nationella finanskrisen slog till hade vi en rekordlåg arbetslöshet i Sverige. Tyvärr lider vi av sviterna fortfarande och kommer att göra ett tag framöver. Skattesänkningar är gjorda och har gett ex. en undersköterska en extra månadslön varje år.

 10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Björn (2010-04-14 13:29)
  Många av de vallöften som gavs i förra valet har infriats, den stora förändring som skett i våra trygghetssystem har inte varit 100% smärtfri och givetvis har människor tyvärr hamnat mellan stolarna i förändringen av systemet. Det är inte bra!

 11. Björn

  Det skulle vara av intresse att veta hur många procent av dessa 100% som har ”fallit mellan stolarna” respektive ”upplevt smärta”? Jag vill väl inte tro att dessa ”fall mellan stolarna” avser de människor som i sin förtvivlan över situationen tagit sitt liv. Det kan väl heller inte vara så att det inte förutses att det uppstår problem och att människor drabbas av smärta då besluts tas om förändringar i trygghetssystemet, Det verkar lite absurt om dessa konsekvenser skulle ses som ”givetvis”.

 12. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Björn (2010-04-15 11:23)
  Det är svårt att vara så klar och tydlig i en skrivning att det inte går att vända och vrida allt vad som skrivs. Vid förändringar är det svårt att förutse allt som kan hända. Man genomför inte förändringar med berått mod att människor ska råka illa ut, det vet både du och jag. Allt har både negativa och positiva konsekvenser

 13. Björn

  Visst, det kan vändas upp/ned och fram/bak på allt som skrivs eller sägs. En text kan ”andas” eller med ett annat ord den talas eller skrivs i en viss kontext. Tolkningen är den åhöraren/läsaren refererar till.
  Det kalkyleras klart och tydligt då det sker förändringar vilka konsekvenser de medför och kan medföra. Den nationalekonomiska ”mallen” har inget utrymme för vare sig empati eller sunt förnuft. Prognoser kan användas som vägledande men det är viktigt att användaren refererar till sin empati och sitt intellekt. Hur vill du förändra situationen för människor som nu fått det sämre?

 14. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Björn (2010-04-15 15:56)
  Jag kan bara referera till den planering som finns i detta fall fårn socialdepartementet där frågan om den förändring som är genomförd i vårt trygghetssystem kommer att ses över och förbättringar kommer att göras. Personligen driver jag frågor i det fullmäktige jag är engagerad och försöker påverka till bättre förutsättningar

 15. Kalle

  Det är intellektuell ohederlighet att försöka vända arbetare mot bidragstagare genom att i bästa demagog-stil måla upp en bild av den lycklige bidragstagaren som lever loppan. Det lönar sig och har alltid lönat sig att arbeta och då inte bara rent ekonomiskt utan även själsligt. Faktum är att det är många fler som mår dåligt bland bidragstagare än bland arbetare. Å andra sidan mår bidragstagare bara tillräckligt dåligt men ändå är hyfsat handlingskraftiga brukar de avsluta sina stora problem, det så kallade livet.

 16. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-04-16 19:42)
  Jag har inte målat upp någon bild av att de som står utanför arbetsmarkanden och är tvungna att leva på bidrag är lyckliga. Det är klart att den stora majoriteten mår bäst både fysiskt och psykiskt av att ha ett arbete att gå till. Jag tycker det är positivt att vår regring driver en linje som uppmuntrar till arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.