Vi måste lära av våra misstag!

 

Jag läser en artikel i en kvällstidning om fel och brister i sjukvården. Jag har vid flera inläggtidigare tagit upp problemet med hur  vården hanterar sin  avvikelsehantering . Det är sant att det begås fel inom sjukvården och att många av de fel som görs skulle kunna förhindras. Det är också sant att det dör människor i onödan på grund av att sjukvården har ett komplicerat sätt att hantera fel och brister. Det  går inte att försvara! Om sjukvården skulle fokusera på att rätta till de fel som görs genom att förbättra rutiner, procedurer eller den arbetsmiljö där bristerna uppstår istället för att fokusera  på att hitta en syndabock, skulle sjukvården kunna förenkla mycket av den avvikelserapportering som görs. Dessutom skulle fler våga göra avvikelser för att förbättra rutiner. Nu avstår många i rädsla för att bli uthängd som den som gjorde fel. Vi behöver förändra hela sjukvårdens syn och hantering på avvikelser för att kunna lära av våra misstag.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.