Svininfluensans dyra nota

 

Sveriges Kommuner och Landsting, har räknat fram slutnotan för den svenska sjukvårdens kostnader under de turbulenta månaderna av svininfluensa förra hösten. Den beräknade siffran från Sveriges alla landsting slutar på 1,38 miljarder kronor. Under några hektiska månader i slutet av året genomfördes det gigantiska projektet med massvaccinering. 60 procent av befolkningen, cirka 5,5 miljoner personer vaccinerades, den högsta siffran i hela Europa. Knappt 7 miljoner vaccindoser gick åt. 11 miljoner doser blev alltså över. De flesta andraländer valde andra strategier och vaccinerade betydligt färre . Nu ska denna massvaccinering utvärderas och det är positivt. Den centrala frågan som utvärderingen måste svara på  är om det verkligen var värt att satsa dessa mycket stora summor skattemedel på allt vaccin . Det är pengar som skulle kunna användas till mycket annan sjukvård.
 
Elisabeth Björnsdotter (M)
Etiketter:

12 kommentarer

 1. Bert

  Uppenbarligen är det något/några av de företagsmonoppol som du förhärligar och stödjer som tjänat grova pengar på denna masshysteri. Så du borde vara den sista att klaga på vart pengarna tagit vägen, eftersom det gynnat dom grupper du politiskt representerar. DEt går att följa en koppling tillbaka till även svenska företag vad gäller tillverkningen av vaccinet och att detta ytterligare är en nisch att tjäna grova pengar. Det du anser att utvärderingen skall handla om är inskränkt och befängt, följ istället spåret med hur detta uppstod, masshyserin och vilka som tjänade de stora pengarna.

 2. Maria Hansson

  Kanske har man inte behövt använda ”mycket annan sjukvård”, eftersom det var riskgrupperna som vaccinerades… Företagen tjänade på att arbetstagare kunde fortsätta att arbeta och inte ligga hemma och belasta samhället med sjukdom… De som fick vaccinet var personer med nedsatt förmåga att klara av sjukdomen. Ska vi inte tänka på de svaga i samhället? Fast, det är klart, om de dött av sjukdomen, hade samhället sluppit kostnaderna som de orsakar, genom sin redan bräckliga hälsa.

 3. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Maria Hansson (2010-06-29 11:35)
  Helt rätt att vaccinera riskgrupper, men det var betydligt fler än så som blev vaccinerade under denna massvaccinering. Jag tycker det är viktigt att vi utvärderar detta för att kunna förbättra våra riktlinjer inför nästa pandemi.

 4. Bert

  Vet du inte själv vad du skriver och tycker. Du förhärligar kapitalet och dom stora företagsmonopolen i ett otal inlägg, samt företräder ett parti som gör detsamma. Du måste uppenbarligen börja läsa vad du själv skriver eller påstår du att vissa rader vantolkats? Att försöka slå dunster i ögonen på folk och inte diskutera sakfrågorna om pandemin, verkar vara ditt motto. Likaväl som i många av de andra frågorna du bloggat om. Jag skulle vara förvånad om detta går hem hos väljarna, för än så länge kan dom flesta läsa och förhoppningsvis tänka efter. Intrycket blir inte direkt trovärdigt!

 5. Isak

  Självklart ska massvaccineringen utvärderas och det pågår
  för fullt. Nog finns det saker som skulle ha kunnat göras
  annorlunda. Det är alltid lätt att vara efterklok, och sä-
  ga vad man skulle ha gjort i stället. Men när det kanske är en fråga om tusentals liv, så chansar man inte. Dom er-
  farenheter som vi fått är ovärderliga, både för Sverige
  men även för andra länder. Pandemier är globala och alla erfarenheter är viktiga. Men om Herr Riedl hade fått be-
  stämma så hade inte Sverige hunnit få fram sitt vaccin.
  Du verkar ha missat den debatten.

 6. Bert

  Förstår du inte vad du skriver! PÅ ena raden hyllar du storkapitalet och deras rovdrift, för att på nästa avsvära dig detta och påstå att det är feltolkningar. Det går faktiskt att läsa vad du skriver, för vore det muntligt skulle du säkert påstå att du aldrig sagt det när kritiken skulle komma. Vilka möjligheter försöker du se? Ja för storföretagen, kapitalet och dom med hög inkomst ser du alltid möjligheter, men förstår inte att detta kan bli hinder för andra grupper i samhället. Så kliv ner från din pedistal och försök se och förstå hur verkligheten ser ut istället.

 7. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Isak (2010-07-01 21:41)
  Du har helt rätt i det du skriver och jag tycker det är viktigt att vi gör en ordentlig utvärdering för att kunna förändra behandlingsriktlinjer och metoder inom sjukvården för att vara beredda inför nästa pandemi. Att vaccinera riskgrupper är viktigt.

 8. Bert

  Det är en nödvändighet att vara kritisk mot det du skriver, då din verklighetsbild är mycket skev och präglas av ett synsätt som står för överklassen i samhället. Du vill gärna framstå som någon Florence Nightengale i många frågor och ge ett intryck av torvärdighet. Detta skall man kritiskt granska och vid en enkel betraktelse så ser man att detta är hugskott och inte verklighetsförankrat annat än om man tillhör en priviligerad grupp i samhället som aldrig behövt skita ner fingrarna, utan gärna vill sätta sig till doms över andra. Det är alltid trist att bli avslöjad med fingrarna i syltburken

 9. Biggest Loser

  I min familj gick ingen och vaccinerade sig eftersom vi varken låg i någon riskgrupp eller ansåg att det var särskilt hög riskfaktor. Om jag inte har helt fel för mig så dör det årligen fler av vanlig influensa än av svininfluensan? Givetvis går det att hänvisa till vaccinet men jag är ändå tveksam. Däremot så fungerar jag hur man räknade. Var tanken att hela Sveriges befolkning (inkl. barnen) skulle få vars två doser?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.