Hälsa kan vi förändra?

 

Hälsa är väldigt individuellt. Att ha en god hälsa innebär olika beroende på hur jag själv upplever min egen hälsa. En föreläsande kirurg från Östersund, Nisse Simonsson har åkt runt med en föreläsning som handlar om att vi i Sverige aldrig har varit så friska men har så höga sjukskrivnings siffror. Moderatkvinnorna har tidigare tagit fram ett framtidsprogram för hur vi vill utveckla olika frågor och där finns hälsa med som en viktig fråga. Fokus ligger på kvinnors hälsa och hur vi ska förändra förutsättningarna för att vi ska få en bra hälsa. Det ställer krav på att vi måste förändra synsättet inom hälso och sjukvården och inte exempelvis använda unga män som referensramar när det gäller läkemedel eller hur vi beskriver symptom på sjukdomar. Moderatkvinnorna vill ha ständiga jämförelser för att kunna följa ett förändringsarbete och att vi måste våga lyfta frågan till alla medvetande, hur ska vi annars kunna förändra?  

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

3 kommentarer

 1. Bert

  Dom som redan har en bra hälsa har tagit fram ett framtidsprogram för ex. bra hälsa. Är detta moment 22 eller ett skämt. Dom som har bäst hälsa skall ta fram ett program för dom människor dom inte har en aning om hur dom lever och hur detta påverkar deras hälsa. Man skall inte låta dom som har ohälsa förklara vad som skall förändras. Typiskt 1800-tals tänk, av bortskämda och naiva överklasskvinnor som tror sig veta det bästa för alla. Det ger en bitter smak i munnen av en avgrundslös synnism hur andra människor har det i samhället och ett auktoritetstänkande om vilka som vet bäst.

 2. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Bert (2010-06-30 20:28)
  Att försöka förändra ett synsätt inom hälso och sjukvården är inte enkelt. Att vi på papperet har en bra hälsa innebär inte att verkligheten ser ut så. Det finns en stor skillnad mellan män och kvinnors häsla och det finns mycket att förändra

 3. Bert

  Det är ett hyckleri från allianspartierna som diskuterar att höja pensionsåldern. KD vill få möjlighet att höja den till 72år och de andra partierna i fallande ordning. Detta försvarar du. Men då skulle vi också kunna införa i denna tänkta reform arbetsbyten dvs. att du skulle kunna byta vid fyllda 50 med en städerska på lasarettet och jobba där till du är 72år. Vilket vore ett utmärkt förslag. Då skulle jag vilja se dig blogga i olika frågor och ha hur mycket tid över som helst på politik. Det är lätt att sitta på hästar och mästra andra, men svårt att förstå deras situation. Byt arbete!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.