Det spelar roll var du bor

 

Den svenska sjukvården är i världsklass liksom folkhälsan. Sverige hamnar på nionde plats när det gäller medelåldern i världen (80.8 år) Men sjukvården i Sverige är ojämlik. Tillgängligheten skiftar, ekonomin kan göra att man har råd till behandlingar i ett landsting men inte i ett annat. Givetvis är det svårt att få lika vård när förutsättningarna skiftar i exempelvis åldersstruktur. Vi behöver inte gå längre än vårt eget landsting där medelåldern i Umeå är betydligt lägre än i vårt inland. Ett område där skillnaderna är stora både i vårt län som i övriga Sverige är den palliativa vården. En stor faktor varför det ser så olika ut är därför den palliativa vården ofta är ett samarbete mellan respektive kommun och landsting. Hur vi ska förändra det är ett stort arbete.  

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

9 kommentarer

 1. Socialist

  Har sjukvård samma kostnad/person oavsett hälsotillstånd eller finns det andra parametrar som styr?

  Inte ens S har lyckats klara ut den frågan. Vårdvalet, resursfördelningen till primärvården och avsaknad av S-budget för 2011 är väl ett bevis på detta. Tyvärr lyckas inte alliansen heller med sina förslag till budget korrigera det du beskriver.

  Fortsatta skattesänkningar kommer inte att jämna ut detta i alla fall. Jag gissar att ditt förslag är mer privata alternativ. Själv skulle jag föreslå att ta bort landstingen och åter ge staten ansvaret för sjukvården i hela landet.

 2. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Socialist (2010-07-27 10:44)
  Det är en svår fråga att säga vad kostnaden är för sjukvård. Givetvis är det hälsotillståndet som styr kostnaden och den varierar stort. Rent statistikst är kostnaden större om du är äldre, du är mer kostsam om du har många sjukdomar du behandlas för, Ingen enkel ekvation. Jag kan i viss mån hålla med dig om att man borde titta på möjligheten att ta bort landstingen.

 3. Conny Forsström

  Än så länge har alla rätt till lika vård som du säger. Än så länge i alla fall. En eller två mandatperioder med alliansen ytterligare och jag är inte längre så säker på att det förblir fallet.

 4. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Conny Forsström (2010-07-30 12:38)
  Att privat vård skulle vara av ondo är trist att du tycker, jag har så många bra exempel där det fungerar så mycket bättre än den landstingsdriva och dessutom betydligt mer ekonomiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.