Kvinnor och deltid!

 

Länstyrelsen i Västerbotten har gjort en jämställdhetsananlys av näringslivet i Västerbotten. Det står mycket intressant läsning och jag fastnade för en av studierna där man tittat på jämställt deltagande i arbetslivet. Även om kvinnor och män ägnar ungefär lika mycket tid totalt sett till att arbeta får de inte betalt för sitt arbete i samma utsträckning. Män utför mer betalt arbete än kvinnor. Av alla yrkesarbetande kvinnor som har barn mellan 3-6 år arbetar 44% deltid, motsvarande siffra hos männen är 5%. Mönstret går igen i uttag av föräldrapenning, vård av barn mm. Ett krasst konstaterande av hur det ser ut i vårt län, det sker förändringar men det går sakta.  Vi har diskuterat detta inom Moderatkvinnorna  och vi anser att alla familjer själva måste få bestämma hur de vill lösa sitt livspussel, vi tror inte på kvotering av barnledighet.

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

8 kommentarer

  1. Jörgen

    Självklart ska varje familj få välja fritt hur de vill ha sitt liv. Men problemet är att många företag och chefer utgår ifrån att det är kvinnor som ska ta hand om sjuka barn, föräldraredighet osv.

    Det gör att det blir svårare för unga tjejer att komma ut på arbetsmarknaden och få de jobb de vill ha eftersom företagen tar killar för säkerhetsskull eftersom de är borta mindre. Det är inte ett jämställt samhälle!

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Jörgen (2010-08-15 11:31)
    Du har helt rätt att vi har ett samhälle som inte är jämställt och det är en svår fråga att lösa hur vi ska förändra det. Vissa naturliga skillnader kan vi inte förändra men de gamla förutfattade meningar som lever kvar hos arbetsgivare och oss andra är något som vi kan rå på.

  3. landstingsanställd

    Hur är det inom ditt ansvarsområde?
    Har du alla anställningar på heltid?
    Hur är tjänsterna fördelade mellan könen?(män-kvinnor)

  4. Gertrud

    Du konstaterar att det går sakta framåt och att ni inte tror på ”kvotering” (vem ska kvoteras tänker ni?). Vad tror ni på? Vad är lösningen enligt er? Det räcker väl inte med att Moderatkvinnorna bara sitter och konstaterar det. Att använda ordet kvotering när det handlar om individualisering är en retorisk löjlighet. Varje individ som har valt att föda barn har även ett individuellt ansvar? Man kan inte ”kvoteras” till att vara förälder om man redan blivit det. Det handlar om individens ansvar mot en annan. Återigen vad är det för naturliga skillnader och mellan vem? Även vi skiljs åt.

  5. Krister Klermalm

    Familjernas självbestämmanderätt fungerar inte fullt ut om det inte sker en attitydsförändring bland bolagen.
    Gör det lönsamt och ge möjligheter för företagen att värna familjelivet inom bolaget istället med kvotering.
    Ställ mer krav på bolagen att släppa in papporna i deras verksamheter. Att skapa en god familjeklimat för föräldrarna att bestämma hur dem ska sköta familjelivet.
    Löneutvecklingen går även till hemmavarande föräldrar.
    Företagen ökar faktiskt sin omsättning och ger vints om dem gör detta. Ger gott intryck bland kunder mfl.

  6. Krister Klermalm

    Vi har även den snedvridna lönenivåerna som skiljer sig.
    En manlig utbildad tekniker ifrån universitetsnivå tjänar mer även med ingångslön än en sjuksköterska som har lika lång utbildning.
    Lyft kvinnolönerna i bred front och kapa männens så löser vi problemet att männen jobbar och kvinnorna barnen för dem tjänare mindre.
    Här är den verkliga riktiga åtgärderna för jämställare samhälle.

  7. Hasse

    I din lilla värld behövs ingen kvotering, där går det via RUT eller svart hyra barnflicka. Däremot är villkoren helt annorlunda i en familj där man behöver båda inkomsterna för att klara ekonomin. Men om dessa förhållanden har varken du eller moderatkvinnorna någon aning om, fastän ni pratar om detta. Kvoteringen är viktig att den bibehålls. Där det också finns en aspekt att barnet får en chans att ha båda föräldrarna nära. Men ni vill ju permanenta könsskillnaderna genom valfriheten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.