Vi ska kunna bo i hela Sverige!

 

Duellen mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i söndags var en intressant genomgång av vad vi kan vänta oss av politiken de närmaste fyra åren. Båda två fick frågan om att ge ett råd till en familj på landsbygden där mannen i familjen var arbetslös. Där var en tydlig skillnad . Mona Sahlin ville stärka upp A-kassan så att det skulle vara lönsamt att vara arbetslös och fortsätta bo kvar på landsbygden. Fredrik Reinfeldt ville göra det enklare att starta egna företag och skapa arbetsillfällen för att kunna bo kvar på landsbygden. Det kan inte vara meningen att vi har en politik som inte prioriterar arbetstillfällen.  
Det vi behöver är fler jobb, inte färre. Man ska kunna bo och jobba i hela Sverige.

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

14 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Båda har viss del rätt. En stärkt A-kassa gör att det går att vara arbetslös och fortsätta bo kvar på landsbygden utan att behöva vända på kronorna till att ha mat på bordet. Kreativiteten kan istället lägga på att kunna söka nytt jobb eller att starta ett eget företag!
    Enklare och mer gynnsamma regler att driva företag behövs, som att momsen betalas in då företaget fått betalt för fakturan. Det ger säkrare att skapa tryggade arbetstillfällen att bo kvar på landsbygden.

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Krister Klermalm (2010-09-14 10:42)
    Jag tycker oskå att du ska ha möjlighet att överleva om du har oturen att bli arbetslös, det är inte det jag funderar över utan den uppenbara skillnaden i tankesätt när det gäller de två blocken.

  3. Krister Klermalm

    Så du är personligen mot att ha sänkt A-kassa och försvårat reglerna av den. Vill även du att vi ska ha möjlighet att överleva så ska det inte ta upp till nio månader för att få A-kassa. Alla får inte nytt jobb på kort varsel. Dem som drabbads av försenade A-kassor hamnar i risk med betalningsamärkning. Vad vill ni göra åt det?
    Ja det finns två block ocgh ett grönt parti med olika tankesätt.

  4. Isak

    Bästa fru Björnsdotter var finns dom där jobben som skulle
    räcka till dom drygt 400.000 arbetslösa. Jag har två arbet-
    slösa bröder i inlandet som skulle flytta om det funnits
    ett jobb någonstans. Just nu är dom i åtgärder som räcker till mitten på oktober. Kan du Björnsdotter garantera
    att det inte är ett sätt från regeringen att dölja arbets-
    löshet innan valet? Och hur många jobb skapas genom att försämra arbetslöshetskassan?

  5. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Isak (2010-09-14 20:37)
    Vad är den viktigaste frågan för att fortsätta med den välfärd vi har i Sverige. Jo det är att så många som möjligt har ett arbete. Det är viktigt att vi gör det enklare att starta egna företag, alla jobb kan inte komma från kommun/offentlig sektor. Jag vet att det är svårt på vissa håll att få ett arbete, det är inte så enkelt att flytta. Därför har vi ett system där man får ekonomisk hjälp vid arbetslöshet.

  6. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Krister Klermalm (2010-09-14 11:13)
    Att vänta 9 månader på A-kassa är inte bra. Min uppfattning är att det är en bättre politik där man prioriterar en arbetslinje än en bidragslinje, det ligger ett ansvar att vi inom politiken gör det möjligt för så många som möjligt att arbeta

  7. Kajsa

    Arbetslinjen som ditt parti så varmt förespråkar för sjuka/handikappade är ju inget annat än en bidragslinje. Samhället ska ge bidrag till företag så att de ska anställa dessa människor. Företagen skulle INTE utan bidrag anställa dessa människor, alltså är det inte kompetensen som företagen efterfrågar utan det är bidraget, och gratis arbetsgraft som detta möjliggör. Hur ska arbetet läggas upp för en person som bara kan jobba 2 timmar i veckan. På en vecka hinner det hända mycket, själv vet man ju hur mycket det är uppdatera sig i efter en veckas frånvaro. Det ger utanförskap på arbetsplatsen.

  8. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Kajsa (2010-09-16 02:54)
    Arbetslinjen innebär att du som sjuk eller handikappad ska erbjudas arbete urifrån din kapacitet. Det är ingen enkel uppgift, speciellt i vårt län. Att som (s) gjort ge alla förtidspension är för mig inget bra alternativ. Det måste vara bättre att komma in på arbetsmarknaden utifrån sin egen förmåga. Att det innebär problem att jobba 2 timmar i veckan förstår jag också.

  9. Kajsa

    Jobb utifrån sin egen förmåga!! Den acceptansen finns inte i arbetslivet idag. Skulle ditt jobb som chef på IVA kunna tas av en sjuk som endast kan arbeta 2 tim i veckan och kanske med ett intervall på en kvart i taget med vila därefter i 45 minuter. Arbetet ska ju anpassas till den sjuka arbetstagaren, eller är det så att det bara gäller lågkvalificerade arbeten som inte är beroende av en regelbunden närvaro som alliansen har i åtanke. De förtidspensionerade kunde göra rätt för sig i samhället tidigare också utifrån sin egen förmåga, idéellt inom hemtjänst, föreningsliv, kultur, idrott osv

  10. Krister Klermalm

    Ändå svarar du utan något förslag till att korta ned handläggartiden bland A-kassorna så det inte tar 9 månader. Har ni det? Bidragslinje är vad ni har skapat i många kommuner där försörjningsstödet har ökat kraftigt på grund av ert välfärdspolitik. Min egen uppfattning är att det är bättre politik där flexibilitet och effektiv regelverk emellan studie/arbete till arbete/studie harmoniseras i trygghetssystem av olika slag utan att hamna i ekonomiskt trång mål hos tredje parten.

  11. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Kajsa (2010-09-16 10:52)
    Du skriver: ”arbetet ska anpassas till den sjuke arbetstagaren”. Det är sant, att utsätta denna person för ett heltidsjobb är kanske inte en bra lösning, eller vad tycker du? Att arbeta ideéelt som förtidspensionär eller ha ett arbete efter sin kapacitet tycker jag är en stor skillnad.

  12. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Krister Klermalm (2010-09-16 19:42)
    Att korta handläggningstiderna är ett problem som måste lösas, Flexibelt regelverk, ja det är lätt att säga men att skriva ett regelverk som inte kan tolkas på olika sätt är svårt. Regeringen har sagt ifrån att ex. Försäkringskassan får en månad på sig att förbättra sin handläggning.

  13. Krister Klermalm

    Det ska även vara krav hos A-kassorna att dem har en månad på sig att betala ut första a-kassa.
    Kravet ska gälla alla olika instanser som har att göra med sin privatekonomi. Alla instanser har sina regelverk som ska ses över att fungerar bättre spel ihop emellan varann.
    I vissa sammanhang handlar det om en underskrift som tar tid och pengar att komma till att skriva under. Av dagens teknik bör vi kunna modernisera byråkratin så det räcker med mail eller mobilen som signatur.

  14. Kajsa

    Jag har aldrig sagt att det är ett heltidsjobb som denna sjuka person ska utföra. Det är ju ni i alliansen som säger att arbetet ska anpassas utifrån den sjukes kapasitet. Då måste ju även ni tycka att ditt arbete ska kunna anpassas. Detta får ju till följd att det måste vara flera sjuka personer som delar på din heltidstjänst för att er politik ska fungera. Vilket i praktiken är omöjligt. Men jag förstår ju att alliansen inte tycker att det är sådana kvalifiserade arbeten som de sjuka ska ha, utan en arbete som är okvalifiserat och som egentligen inte finns på den reguljära arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.