Vem styr vårt landsting?

 

En spännande dialog! Jag och alla Västerbottningar vet att vi haft en (s) majoritet som styrt vårt landsting under många år. Under dessa år har Lycksele Lasarett varit nedläggningshotat flera gånger. Det kan ingen neka till. Att Gunilla Johansson (s) m fl  påstår att jag ljuger är väldigt konstigt. Att VF dessutom publicerar en artikel med samma innehåll utan att jag ges möjlighet att svara är för mig en enögd information.  Vem har ansvar för hur vårt landsting ska styras  om inte majoriteten har det? Jag har sagt att (M) vill ha en offentligt finansierad sjukvård med tre akutsjukhus i länet varav ett i Lycksele. Vi vill satsa på ett akutsjukhus i Lycksele och inte nedrusta som alla besparingar i landstinget kommer att innebära om vi fortsätter med samma (s) styre.  
Elisabeth Björnsdotter (M) 
Etiketter:

20 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Nu skriver du väl lite mot bättre vetande?

    Under mina år i politiken har jag sett åtskilliga förslag och underlag som räknas fram utan att de har politisk grund.

    Exempelvis hade vi en rektor i skolan i Umeå som la tre förslag för att komma i balans med sin ekonomi. 1) att sluta med all kopiering 2) att ta betalt för skolmaten 3) att sluta med all städning. INGET av förslagen var politiskt förankrade.

    Det kommer alltid att finnas olika förslag i en organisation. Det innebär inte att de genomförs för den skull. Att som du anklaga andra partier för något de inte vill är rätt platt.

  2. Johanna Jonsson

    Men Elisabeth med din erfarenhet så kanske du kan tänka efter lite, är det inte så att det är tjänstemän som kommit med många av besparingsförslagen? eller har jag fel. Att enögt bara skjuta mot ett mål, det mål som du har framför ögonen att svartmåla S vad tjänar du för politiska poäng på det? Är det så att s inte har jobbat för inlandet då är det ju hemskt.Det är svårt att förstå för en vanlig människa att man som s politiker från inlandet skulle vilja skjuta sig själv i foten, dvs utarma Lasarettet och akutvårdsplatser i inlandet.

  3. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Thomas Hartman (2010-09-15 10:51)
    Det har varit ett (s) styre i vårt landsting under många år och de har ett ansvar för den verksamhet som bedrivs. Om de helt sitter helt ovetande om tjänstemanna förslag som innebär en nedläggning av ett av de tre sjukhus vi har i Västerbotten är det ännu mer konstigt hur man styr vårt landsting.

  4. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Johanna Jonsson (2010-09-15 12:51)
    Jag vet mycket väl hur vårt landsting fungerar! Att sitta i majoritet innebär att du har ett ansvar för den verksamhet som bedrivs. Sitter man ovetande om tjänstemanna förslag som innebär nedläggning av ett lasarett och man låter ett helt inland göra upprop är det ännu mer skrämmande över hur man styr landstinget! Varför törs man inte lägga fram en budget för 2011 före valet? Det är inte att vara enögd från min sida, jag är realist!

  5. Jörgen

    Ja, varför vänta till efter valet, kan det bero på vilket politiskt styre det blir,för om det blir en röd/grön regering så innebär det mer pengar till landsting och kommun,istället för skattesänkningar. Det är svårt att vara ett s styrt landsting med en blå regering, där kraven ökar och resurserna minskar. Så nej tack till en blå regering och skattesänkningar.

  6. Sara

    Vem styr vårt land?

    Fattigdomen har ökat med 300% i gruppen ensamstående föräldrar 21 – 29 år under er tid vid makten!

    Hur tror du barnen till dessa föräldrar mår?

    Barnen ”tvingas” ljuga om varför man inte åker med på skolresan, när det kommer till uppsatsen ”vad jag gjorde på sommarlovet” då får man ta till all sin förmåga till författarskap då man aldrih hade råd med semester!

    Allt detta sker i högerns Sverige med en politik som DU stödjer – ”skämmes ta mé fan”!

  7. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Jörgen (2010-09-16 08:43)
    Den sittande alliansregeringen har suttit i 4 år! Västerbottens Läns Landsting har inte klarat av en ekonomi i balans under många år, betydligt fler än 4 år. Vi har sett åtskilliga skattehöjningar utan effekt. Vi fick ett stort tillskott av regeringen för att klara den stora ekonomiska krisen, trots det så har vi ett stort underskott.

  8. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Sara (2010-09-16 11:40)
    1991 var antalet fattiga 7,5% ( inkomst efter skatt runt 9500 kr i månaden)Fram till 2006 steg andelen fattiga till ca 10 procent, för att sedan ligga på ca 13 procent år 2010. Detta är statistik från Socialsyrelsen. Det är inte bra att barn ska behöva ljuga för att de inte har råd att åka på klassresa. Jag tror att en politik som prioriterar att ge så många som möjligt arbete framför bidrag är en bättre väg att lösa detta problem.

  9. Fattig heltidsarbetare

    Hur kan en M-politik som förespråkar bidragsjobb gynna ett barn på dess sommarlov vars förälder redan heltidsarbetande med låg lön. Det är ju inte så att barnets sommarlov blir mera innehållsrikt bara för att grannen har ett bidragsjobb, än om grannen hade haft en ex förtidspension. Kostnaden är ju densamma för staten. Det är ju bara namnet på bidraget som har ändrats från förtidspension till lönebidrag.

  10. Jag vet också hur landstinget fungerar!

    Jag hoppas Elisabeth att det blir ett blått styre i landstinget, det är alltid lättare att sitta i baksätet och tala om hur saker ska vara när man själv inte behöver vara ansvarig.Ska verkligen bli intressant att se eran omfördelning av pengar, det borde väl vara en lika stor pott eller kanske mindre, eftersom att pengar till ex landstinget har strypts från statens sida. Ska följa era prioriteringar/ omfördelningar med nöje!

  11. Sara

    Du verkar ha svårt att hålla dig till sanningen!

    Läs mer på SVT om vad ni gjort mot barnen till ensamstånde föräldrar i Sverige under er regeringsperiod och skämms sen!

    http://svt.se/2.37482/1.2148916/tre_av_fyra_ensamma_foraldrar_ar_fattiga?lid=is_search527895&lpos=27&queryArt527895=Fattigdom+f%F6r+ensamst%E5ende&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=2http://svt.se/2.37482/1.2148916/tre_av_fyra_ensamma_foraldrar_ar_fattiga?lid=is_search527895&lpos=27&queryArt527895=Fattigdom+f%F6r+ensamst%E5ende&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=2

  12. Karl

    Det är inte många nu ledande VLL politiker som skriver eller besvara bloggar. Kanske är det för svårt med Spamskydd…1+3=?
    Kanske är det tid att byta ledning, det kan inte bli sämre helt enkelt…Detta säger jag inte för att jag håller med M, utan för att det är så. Landstinget har under lång tid haft föråldrade metoder för att ta till sig kreativa lösningar för att effektivisera organisationen. Kanske behövs det smartare och kreativare politiker med kunskap om det man skall besluta om.

  13. Karl

    Vi har i valkampanjen sett att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet står för bl.a. ”Alla vinner på ett jämlikt Sverige” och ”9 av 10 får mer i Plånboken” m.fl. Nu vet många med mig att många ledande Socialdemokratiska företrädare inte minst Lyckseles kommunalråd höjde sina löner kraftig, medan skola, vård och omsorg får allt mindre möjlighet att bedriva en värdig verksamhet för kommunens invånare. Åldrade politiker har på ålderns höst kampanjat på gamla ideal, där vekligheten hinner ikapp. Att i lönndom sko sig på skattebetalarnas bekostnad har blivit en Socialistisk paradgren.

  14. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Jag vet också hur landstinget fungerar! (2010-09-17 08:32)
    Att sitta i opposition under så många år och komma med en rad olika förslag som alltid röstas ned pga det kommer från fel sida är inte en bra lösning på politik. Jag har aldrig påstått att ett blått styre i landstinget skulle vända upp och ned på allt men det finns ett annat ”tänk” i vår politik som skulle gynna sjukvården.

  15. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Karl (2010-09-17 11:44)
    Att ha en blogg kräver ett stort arbete, det tar tid att skriva och svara på allt men jag tycker det är en skylidghet jag har mot de som läser min blogg. Jag svarar däremot inte på direkta personangrepp. Att byta ledning kan gynna en verksamhet då man väldigt lätt bloir hemmablind och det gäller även vårt landsting och kommun. Politiken skiljer sig inte i de stora dragen, det är ett annorlunda ”tänk” som kankse kan leda till en förändring.

  16. Fattig heltidsarbetare

    Du svarade inte på mitt inlägg, i det fanns det inget personangrepp!!! Inlägget handlade om barnen som tvingas ljuga om sitt sommarlov trots att föräldrar jobbar heltid men med låg lön. Det vore intressant att få reda på hur du tänker eftersom du säger att ”Jag tror att en politik som prioriterar att ge så många som möjligt arbete framför bidrag är en bättre väg att lösa detta problem”.
    På vilket sätt skulle det lösa problemet?

  17. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Fattig heltidsarbetare (2010-09-19 18:54)
    Ber om ursäkt att jag inte svarat förrän nu, det har varit bråda tider! Jag håller med dig om att det inte är bra att barn ska behöva ljuga om sitt sommarlov. Hur kommer vi ifrån det? Genom att höja bidrag eller ge alla arbete? Jag vet att det inte löser problem om föräldrarna har dålig ekonomi men det blir definitivit inte bättre om vi ska erbjuda bidrag istället för arbete.

  18. Fattig heltidsarbetare

    Varför ställer du begreppen mot varandra ”bidrag istället för arbete”? Det ena behöver inte utesluta det andra. Det skulle förändra situationen för barn till fattiga heltidsarbetare som redan arbetar. Barnen kunde få ett behovsprövat bidrag som möjliggör att de kan skapa sig ett sommarlov lika innehållsrikt som de rika klasskamraterna kan. De fattiga barnen ska inte behöva vänta på att arbetsmarknaden i samhället förändras eller att deras föräldrar lyckas byta till ett högre avlönat arbete. Varför kan inte M acceptera ett bidrag för dessa fattiga barns skull. Barnen är ju framtiden!!

  19. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Fattig heltidsarbetare (2010-09-20 23:01)
    Jag har inget emot bidrag, det är viktigt att vi har möjligheten när det behövs. Jag kan inte svara på om ditt förslag har varit uppe till diskussion, Håller med dig om att barnen är framtiden och att vi måste ge dem en bra plattform att stå på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.