Vi väger allt mer!

 

Det kan knappast ha undgått någon alla skriverier som förekommit i tidningar, nyhetsinslag och annan media de senaste åren. Ett av våra folkhälsoproblem, övervikt har blivit ett allt större problem. USA toppar ligan med det största problemet med överviktiga och flera av de asiatiska länderna ligger i botten av listan. Sverige ligger än så länge väldigt långt ned på listan men förändrar vi inte vårt mönster kommer vi att klättra på den listan. Vi hade en debatt på ett möte för ett tag sedan och då kom det upp att i Lycksele är vi så duktiga på att operera personer med övervikt och att det är positivt på många sätt. Det är jag helt överens om men vi måste förändra vårt mönster så att så få som möjligt är i behov av kirurgi. Mycket görs inom primärvården och tandvården, men i slutändan har vi ändå ett eget ansvar att sköta om vår hälsa. Visionen som Västerbottens Läns Landsting har lagt fram om världens friskaste befolkning år 2020 närmar sig ett uppfyllande !

Elisabeth Björnsdotter (M)

2 kommentarer

 1. Marino

  Slå ett slag för att personalen i skolan ska kunna på ett pedagogiskt sätt förhindra att barnen äter 4 portioner mat varje lunch utan att riskera att begå tjänstefel. Har varit i en del skolor och när man pratat med lärarna i personalrummet om liknande problem så är de bara hysch hysch å ingen vågar säga ett ord.

  1 portion räcker även om jag själv vill äta 2 men då är man ju småfet också. Skulle vara ett steg på vägen då man måste få in det från barnsben.

  Mina tankar i det hela

 2. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Marino (2010-09-30 19:10)
  Information är det viktigaste som finns och hur man ska få alla att ta till sig den är en svår nöt att knäcka. Att få lärare att begränsa ett barns mat intag kankse inte är rätt väg att gå, jag tycker att vi som föräldrar har ett stort ansvar att ge våra barn rätt stöttning i livet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.