Nya förslag till skolan

Utbildningsministern Jan Björklund (Fp) presenterar den nya läroplanen för grundskolan i dag. Där står det att alla elever ska ha rätt till strukturerad och lärarledd undervisning. Det ska även bli mer nationell styrning vilket innebär att skillnaderna mellan skolorna i vårt avlånga land ska minska. Vi ska även få en betygsskala från A-E. Det liknar snart bokstavsbetygen i den skola vi hade när våra föräldrar gick i skolan. Jag tror det är viktigt att vi får in mer lärarledd undervisning eftersom många ungdomar inte är mogna att själva ta ansvar för att tillgodogöra sig kunskap. Det är också viktigt att vi kan få en mer likriktad utbildning i Sverige, det ska inte ha betydelse om du går i skolan i Norra eller Södra Sverige.

Elisabeth Björnsdotter (M)

4 kommentarer

  1. Pär Andersson

    Ja du har alldeles rätt. I konsekvens med vad som händer på arbetsmarknaden, med hetsen mot facket, försämringar vid sjukdom och arbetslöshet osv bör även skolan ligga i fas med det samhälle våra föräldrar växte upp i.

  2. Kickan

    Jag är glad att fokus läggs på skolan, som har den viktiga uppgiften att utbilda våra unga.
    Likriktad och likvärdig utbildning är viktigt för jämlikheten, vilket jag hoppas att den nationella styrningen kommer att bidra med. Under det senaste decenniet har många friskolor startat, och om vi tar Kunskapsskolan som exempel, så har elevens egna ansvar varit större, och de lärarledda lektionerna färre.
    Kommer regeringens nya förslag innebära att friskolor styrs lika mycket som de kommunala, och kommer samma krav att ställas på de olika skolformerna, och hur kommer skolpengen att fördelas?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.