Danmark måste göra som alla andra!

 

 
En spännande debatt var uppe i går i Nordiska Rådet här på Island. Danmark har under de senaste åren utvisat 47 nordiska medborgare som är i behov av socialhjälp eller vill nyttja socialförsäkringssystemet i Danmark. Det mest uppmärksammade fallet var en gravid kvinna från Island som sedan många år bodde i Danmark och hade en 4-årig son sedan tidigare. Denna kvinna fick inte bo kvar i Danmark om hon skulle få föräldrapenning. Den ansvariga danska ministern har inte velat träffa ansvariga från Nordiska Rådet och det har inneburit många och infekterade diskussioner. Det hela avslutades igår i och med att vi med stor majoritet röstade för att Danmark också måste anpassa sig efter de regler vi har i Norden.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Kristina Bertilsson

    I Situation Stockholm var det för något år sedan en jämförelse om hur det var att vara hemlös i de nordiska länderna, och i Danmark hade hemlösa det absolut bäst. Därför fanns det många hemlösa från övriga nordiska länder i Danmark.
    Jag vet inte om det ser likadant ut idag, men kan det vara så att Danmark har fått dra ett tungt ekonomiskt lass för att ta hand om socialt utsatta i Norden, och därför nu börjat styra upp sin ”socialpolitik” så att de ska slippa ta hand om dem som vi borde ta hand om?
    Kanske behöver Norden fler gemensamma regler för hur vi tar hand om de som behöver det.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Kristina Bertilsson (2010-11-05 17:42)
    Nordiska Rådet är till för att förenkla för oss som bor i Norden, titta på gemensamma regler, gemensamma utbildningar, gemensamma frågor i stort. Det finns mycket att göra på detta område.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.