Funktionshindrade på vår arbetsmarknad

 

Funktionshindrade och vår arbetsmarknad var ett av de intressanta diskussionsämnen som var på agendan i på Nordiska Rådet. Hur ser det ut i Norden? I Sverige har antalet funktionshindrade på arbetsmarknaden minskat under de senaste 10 åren. Den enda förklaring jag fick var det allmänna läget på arbetsmarkanden. I Norge är det ett stort problem, där kommer många med ett funktionshinder inte ens in på arbetsförmedlingen utan blir hänvisad till sjukförsäkringssystemet istället. Alla Nordiska länder var dock väldigt eniga om vikten av att bjuda in alla handikapporganisationer i planeringsarbete inför byggnationer eller infrastruktur. Detta för att undvika stora kostnader för ombyggnationer eller anpassningar.
 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Ingemar Wahlström

    Tyvärr har det blivit vanligare att även resursstarka företag snabbt anser sig ha nått taket då det gäller mojliga rehabiliteringsåtgärder. Följdaktligen vill de säga upp dig och hänvisa till t ex Arbetslivsintroduktion. Detta förbättrar inte statistiken.Att släppa in funktionshindrade i planeringen känns som rätt väg att gå. Det måste bli lättare att kunna göra en bra arbetsinsats…

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Ingemar Wahlström (2010-11-05 11:46)
    Våra möjligheter är betydligt bättre i dag att anpassa vår miljö, infrastruktur mm för att fler ska kunna nyttja. Enkel åtgärd att planera tillsammans med olika organisationer för att se helheten.

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-11-05 14:48)
    Det är en svår fråga men betydelsen är viktig för de utsatta grupperna. Det finns många med både synliga och dolda funktionsnedsättningar som skulle kunna ha en annan livssituation om vi planerade tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.