Ambulansen räddar liv!

 

En av de motioner jag skrivit till Riksdagen berör ett viktigt område som jag inte förstår varför detta inte redan är verklighet. Den personal som arbetar med Ambulans sjukvård
omfattas av samma försäkringsskydd som alla som arbetar inom sjukvården, oavsett om du är tjänsteman eller vårdpersonal på en vårdavdelning. Att arbeta med ambulanssjukvård är ett speciellt utsatt arbete. Vid en utryckning är varje minut avgörande för om liv skall kunna räddas då omständigheterna som råder ofta är svåra. Ambulanspersonalen får aldrig tillåtas tveka inför att åka på en utryckning. Människor skall alltid kunna lita på att ambulansen kommer när man behöver hjälp också när framkomligheten är begränsad på grund av så väl dåligt väder som väglag. Ibland händer det dock att ambulanser är inblandade i trafikolyckor under en utryckningssituation. Då är det viktigt att det finns ett fullgott försäkringsskydd för ambulanspersonalen som möjliggör ett stöd tillbaka till arbetet och som även ger en extra ekonomisk trygghet om olyckan skulle vara framme. I oktober 2009 skedde exempelvis en trafikolycka då en ambulans krockade med en lastbil en tidig morgon utanför Umeå.
Utanför Lycksele skedde en liknande olycka 2007. Det finns vissa risker som ambulanspersonal ständigt utsätter sig för i arbetet med att rädda andra människors liv.
 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Att ambulansen räddar liv verkar inte vara lika sant när den drivs privat. Det största förestaget som driver ambulansverksamhet, Falck, med ansvar över en fjärde del av befolkningen, utgör en stor risk för patientsäkerheten med de över 4000 rapporteringar om brister som de mörkat för socialstyrelsen och landstingen.

    Detta borde du tänka på när du i andra sammanhang förespråkar privatiserngar i vården: http://blogg.vk.se/alejandro/2010/12/27/ska-landstinget-springa-naringslivets-arenden-203818

  2. Bert

    Kan man inte lösa det där med sänkta skatter.
    1000 kr i sänkt skatt för löntagarna skulle lösa mycket av dessa problem.
    Sedan kunde man höja avgifterna för sjuka, arbetslösa. Pensionärer kunde få lite höjda avgifter på deklarationen

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Alejandro Caviedes (2011-01-10 15:06)
    Att ambulanserna räddar liv är ett faktum. Det jag tog upp i denna blogg var det dåliga försäkringssydd som ambulansförarna har. Att blanda in privata företag i denna diskussion är helt OK bara vi pratar samma sak. Att förespråka privata alternativ som jag gör är för att bredda arbetsmarknaden och erbjuda fler arbetsgivare och på så sätt utveckla en verksamhet.

  4. Lilla Anna

    Det som framgår under punkten är att du skrivit en motion som berör ambulanspersonal och försäkring. I övrigt framgår inget som gör att man förstår sammanhangen. Utan istället fyller du ut utrymmet med förvillande exempel text. Har ambulanspersonal generellt sämre försäkringsskydd än andra eller vad motionerar om?? Försök gärna att vara mer strukturerad när du bloggar. Vad dina kollegor gör och säger kan vi hitta på andra platser, att upprepa sådan som redan sagts är ointressant. Det är du som ska blogga om ditt och ditt arbete och svara på följdfrågor. Avstå om du inte har något att säga.

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Lilla Anna (2011-01-22 22:14)
    Ambulans personal har som jag skriver samma försäkringsskydd som alla anställda inom landstinget. De utsätts däremot för betydligt större risker än övriga anställda och bör därför ha ett extra försäkringsskydd. Ambulanshelikopterns personal har ett sådant extra försäkringsskydd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.