Sänkt skatt för våra pensionärer!

 

Januari är här och därmed nästa del i skatteåterbäringen för vårt lands pensionärer.
Finanskrisen har slagit hårt i Europa och tvingat många europeiska länder att höja pensionsåldern och reducera pensionen. För oss svenskar ser det annorlunda ut. Sverige har EU:s starkaste offentliga finanser och ett långsiktigt stabilt pensionssystem. För oss moderater är det därför viktigt att minska finanskrisens efterverkningar. Därför sänker vi nu skatten för pensionärer med 7,5 miljarder kronor.
 
I valrörelsen hade vi en reforminriktning om ytterligare sänkt skatt för pensionärer. Vi kan nu genom en sund ekonomisk politik också genomföra den. Vi skall samtidigt ha i åtanke att den förra regeringen under sina tolv år inte sänkte skatten för pensionärer en endaste gång. Sveriges pensionärer betalar därför mindre i skatt i dag under Alliansen än vad de gjorde under Socialdemokraterna.
I Västerbottens län innebär detta i praktiken att en ensamstående pensionär med garantipension får ca 540 kronor mer i månaden.
 
 Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Ytterligare inlägg ifrån deras egna värld på hur det ser ut i Sverige som inte alls är förankrad i verkliga livet. När ska dessa vakna upp av att dem är blinda i sitt ”blåiga” mantrat.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Torsten From (2011-01-19 15:09)
  Det är inte så enkelt men jag ska försöka förklara!
  I höstbudgeten för inkomståret 2009 föreslog Alliansregeringen ett förhöjt grundavdrag för personer som fyllt 65 år (steg 1). 2010 utvidgades detta (steg 2). I höstbudgeten för 2011 utvidgades det förhöjda grundavdraget ytterligare ett steg.
  Fördelningsprofilen på det förhöjda grundavdraget är sådan att högst grundavdrag ges till pensionärer med låga inkomster.
  Summan 540:- är beräknad på en pensionär med garantipension. Den målgrupp som det förhöjda grundavdragen framförallt riktar sig till.

 3. Torsten From

  De flesta pensionärer får en höjning av pensionen
  på max 100:-
  Tänk då på att i de flesta inlandskommuner så höjs
  kommunalskatten med minimum 1:-
  Eftertanken borde komma och mungiporna peka neråt
  innan man skriver att pensionärerna har fått det
  bättre!

 4. Jan-Erik Vahlström

  Ursäkta mej, Elisabeth, men nu är du ute och cyklar. I korthet så: först räknades pensionen ner och kompenserades med en liten skattesänkning vilket gjorde att en del fick lite högre pension, men många, kanske dom flesta, fick en sänkning. Dom som jobbar fick tillgodogöra sig jobbskatteavdraget men inte pensionärer. Pensionärer betalar alltså betydligt mer i skatt än andra. Kom inte och säj att ni har gett nåt till pensionärer. Läs inte in dej bara på några tabeller utan kom ut till verkligheten.

 5. Jan-Erik Vahlström

  En sak till. Om dom rödgröna hade fått makten, så hade beskattningen återställts neutralt mellan dom som har jobb och dom som jobbar. Varför skall man få högre skatt när man går i pension och får en betydligt reducerad ekonomisk situation. Följ inte ditt partis piska utan tänk själv.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-01-20 12:43)
  Under de år som (S) lett detta land har inte skatten sänkts för våra pensionärer, detta är nu gjort i tre steg. Att reformer slår olika i vårt samhälle är inte så konstigt då vi alla har olika förutsättningar. Den skattesänkning som jag redovisat till pensionärerna är uträknad på en garantipension.

 7. jan-Erik Vahlström

  Historien gäller även alliansens förra period. Då hade dom möjlighet, men gjorde det inte. Inför senaste valet så lovade ju dom rödgröna återställa skatten i nivå med dom som har arbete och tjänar pengar. Det är milsvid skillnad mot alliansens. Kom inte och säj att alliansen har sänkt skatten för pensionärer. Alliansen bryr sig inte ett dugg om pensionärer, sjuka och arbetslösa. Det har högern aldrig tidigare heller gjort och helt enligt deras ideologi. Därför heter skattesänkningen just jobbskatteavdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.