Gemensamma beslut!

Jag läste ett inlägg som vår Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson gjort och tyckte det var rätt intressanta uppgifter.

Svensk välfärdspolitik fyller 100 år den här mandatperioden. Redan 1913 infördes de första allmänna pensionerna i Sverige och grundlade den generella välfärdspolitiken. Det var växande företag som gav drivande politiker unika förutsättningar att under ett sekel bygga den svenska socialpolitiken. Enigheten inom välfärdspolitiken har historiskt varit stor över blockgränserna. Pensionsreformen är kanske det främsta exemplet, där allians­partierna och socialdemokraterna gemensamt såg problemen. Också i andra stora frågor har det funnits samsyn om problemen: 2007 skrev LO en rapport där de stödde förslaget med tydliga tidsgränser i sjukförsäkringen. LO ville till och med att den maximala gränsen skulle sättas till mellan 14 och 15 månader, ett helt år kortare än den maxgräns som vi nu har infört.
Intressant!
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
 

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Enigheten gällande välfärdspolitiken varit stor? Som jag hört så var moderaterna emot t.ex. pensioner, a-kassa och semester. Att de ändå infördes berodde på arbetarpartiet socialdemokraternas ansträngningar samt på hela arbetarrörelsens strävanden och kamp. Utan arbetarrörelsen och utan facklig kamp hade vi inte haft något välfärdssamhälle. Moderaterna hade inget intresse av att ge arbetarna välfärd. Men visst, Saltsjöbadsavtalet var ju en överenskommelse där arbetsgivarna (högern) till viss del gav efter. Men utan arbetarrörelsen hade vi aldrig kommit dithän.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.