Dyra röda dagar!

Socialdemokraternas nya partisekreterare vill att Sverige inför en ny muslimsk helgdag. Sverige är ett multikulturellt samhälle därför måste vi se över vilka dagar i vår almanacka som ska vara röda säger Carin Jämtin (S). För mig är detta ett helt vansinnigt förslag, av vilken anledning ska vi förändra de svenska helgdagarna och införa helgdagar från något annat lands kultur. Enligt beräkningar kostar det Sverige mellan 6-8 miljarder att införa nya röda dagar och det är pengar vi kan använda till betydligt bättre områden.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. viktoria

    Det du säger är förmodligen sant,
    det kostar för mycket att införa en ytterligare dag.
    Problemet är bara att även Jämtin uttryckte detta men det hoppar du över i din sammanfattning. Beror det på att du försöker bedra oss väljare eller…?

    /v

  2. Janne

    Nu var det ju inte fråga om att införa fler röda dagar, utan att flytta andra röda dagar från högtider som ingen vet varför vi firar.

    Dessutom följer inte kulturer några landsgränser. Kultur sprids och utvecklas hela tiden genom kontakter med andra kulturer. 15 % av Sverige befolkningen är idag födda i något annat land. Varför skulle vi inte överväga att flytta helgdagar så att ledigheterna speglar landets kulturella sammansättning?

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Janne (2011-05-04 10:35)
    Det är sant att kultur inte följer landgränser men att byta ut eller införa andra religionerns högtidsdagar i Sverige är fel väg att gå. Det är upp till var och en att fira vilka högtidsdagar man vill utifrån sin övertygelse, det behöver inte ett helt land ändra sina almanackor efter.

  4. Krister Klermalm

    Inför flexibla helgdagar, där under året vill ha på kalendern.
    Kan lika gärna avskaffa dem kristna helgdagarna, för landet är ändå sekulerad och firar jul inte för det kristna budskapet. Presenter kan ändå ges under hela året. Innan kristna tog dagen för jul hade vi midvinterbloten. Kanske införa det istället på kalenderna.
    I vissa kalendrar nämns när (religiösa) högtider infaller. Varför inte företagarnas egna konsumtionsdyrkande hödtider som infaller samtidigt med jul, midsommar, påsk, morsdag etc.

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister Klermalm (2011-05-04 11:05)
    Av vilken anlending ska vi avskaffa vår egen kultur? Det är inte pågrund av företag och handel som vi har röda högtidsdagar. Jag tycker vi ska stå upp för den kultur vi har i vårt land likaväl som andra religioner och etniciteter gör det.

  6. Krister Klermalm

    Vad är egentligen ett svenskt kultur företeelse? Det handlade om helgdagar inte själv vår kultur. Vad tycker du om kristnas övergrepp på midvinterbloten? Midsommar nämns i kalendrarna som ändå inte är kristlig högtid.
    Hur korkat läser du, företagen har sina högtider också ändå nämns inte dessa på kalenderbladen. Undran är om inte vi ska inför konsumtiondyrkande dagar, för dessa finns redan dock inte på fakta kalenderns uppgifter av högtidsdagar.
    Firar du jul för det kristna budksapet eller för det familjära och barnens skull? Jag tycker att alla som har sina högtider får nyttja dessa när det sker. Därav varför inte införa flexibla helgdar. Det finns vissa högtider som infaller gemesamt emellan religionerna. Tal om vårt lands kulturhistoria, så borde samernas högtider får sin rätt ha sina och nämns på kalendern.
    Det innebär inte att det ska inför nya helgdagar bara sådär. Tänk om vi har hela världens helgdagar så funkar det inte samhället. Någon sund förnuft. Ja flexibla helgdagar för individen och vissa är fasta som julen är för oss.
    Vi har vår kultur som den är i sverige och ska utvecklats med tiden. För vi var ifrån början ett hednisk land till att bli sekulerat land. Det innebär inte att framtiden säger att vi blir ett muslismkt land som vissa befarar. Lägg undan skygglapparna och acceptera olikheten i likheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.