Avskaffa barnfattigdom!

 

Jag läste Vårmotionen av (S) förra veckan och ju fler gånger jag läser den desto mer förbryllad blir jag. Två av de stora parollerna i vårmotionen är att (S) kräver nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet och ett avskaffande av barnfattigdomen. Det är två väldigt aktuella och viktiga frågor och det är nog ingen som inte håller med om detta. Problemet är bara att (S) inte presenterar några förslag till åtgärder. En fråga man kan ställa sig är varför vi har  barnfattigdom överhuvudtaget i vårt land? Det finns många svar på den frågan men en av anledningarna är givetvis att föräldrarna till dessa barn är arbetslösa, sjukskrivna eller har en låg inkomst av någon annan anledning. Vårt stora mål inom alliansen är att fortsätta driva arbetslinjen som vi påbörjat och förbättra andra anledningar till barnfattigdom parallellt med detta. Skolan har till exempel infört ett stopp för avgifter vid utflykter inom skolan och infört att eleverna alltid ska få mat och inte behöva ha med sig matsäck vid ute aktiviteter. Barn kan i dag inte heller bli skuldsatta för besök inom sjukvården som inte vårdnadshavaren kan betala .  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Leif

    Förklara för en som inte förstår. Hur skall ni lösa barnfattigdomen för barn med föräldrar som är sjukskrivna genom arbetslinjen? Tvinga tillbaka dom i arbete innan dom är redo och på så sätt skapa en ännu otryggare tillvaro? Eller hur ska ni göra?

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Leif (2011-05-10 11:22)
    De som är sjuka ska vara sjukskrivna. Att tro att man kan lösa barnfattigdomen enbart genom att alla har ett arbete är att se på problemet lite för enögt. Det måste till fler lösningar på problemet och jag tog upp några exempel i mitt inlägg, Vi kommer även att höja barnbidraget och även bostadsbidraget för de som har behov av det.

  3. Krister Klermalm

    Att höja barnbidraget och bostadsbidraget är inte rätta vägen att få bukt på barnfattigdomen etc. Utan en mer enhetlig socialförsäkring med träglig ersättnings nivå och rimliga regler i frihet till egen kraft att tar sig ur systemen även för de som har funktionshinder och ensamstående föräldrar mfl. Se till att myndighets och förvaltningtjänste personerna gör rätt för sig utan att sätta individen i skuld även i ekonomisk sitts. När FK räkna fel och du fått för mycket skall itne du själv bli skuldsatt av återbetalningskyldighet. Nä det får FK stå för och korrigera med att framtida ersättningar blir längre utan att göra det ekonomiskt svårare för individen eller familjen. Annars måste vi bygga bort dessa ”slag undan benen” system ur välfärden. Se till att sätta större krav på företagen istället för den arbetsökande (särskilt för funktionshindrade och sjuka ska kunna komma tillbaks samt föräldrar lediga situation stärkts till företaget). Förbättra AF hantering vid anställningar med funktionshindrade på företagen via lönebidrag så förtroende bland näringslivet höjs från dagens 40%.
    Ja än fler saken kan jag nämna dock här några konkreta förslag till att få ned barnfattigdomen.

  4. RWR

    Barnfattigdomen som ökar är den relativa! Inte den faktiska. Dessutom är det invandrargrupper som drabbas. Mest effektiva lösningen på detta står alltså att finna i den förbättrade integration vi kan åstadkomma. Ser inte att S är detta på spåret utan snarast använder detta som ytterligare ett slagträ vilket ju är ytterligt syniskt!

    Ni är med andra ord på rätt väg …

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till RWR (2011-05-13 23:49)
    Jag håller med dig i din analys. Den faktiska barnfattigdomen har minskat med hälften sedan 1997. Oavsett hur man räknar så måste vi hitta medel för att barnfattigdomen ska minska ännu mer och jag är övertygad om att vi måste använda en stor palett med åtgärder för att komma tillrätta med detta, att tro att arbetslinjen är allenarådande hjälper inte hela vägen.

  6. Krister Klermalm

    Precis som du Elisabeth besvarade om – Oavsett på vad det beräkninas i utgångspunkt av barnfattigdomen, så ska vi arbeta bort med båda formlerna med (f) och (r) variablerna.
    Här råder en lik riktad åsikt om detta om barnfattigdomen samt det du svarade med ”använda en stor palett med åtgärder för att komma tillrätta med detta, att tro att arbetslinjen är allenarådande hjälper inte hela vägen” – här jag tog upp några saker ur paletten.

    Däremot ska inte åtgärderna att slå på dem som redan har svårt utan mer på dem som är girigast är osilidarisk. För det finns faktiskt pengar till ett mer jämlikt samhälle.
    Sedan bör vi sluta blint på tillväxt talet som är kritisk farlig för det ekonomiska existensiella överlevnad i den här framfarten som råder nu. I det finansiella formlern finns inte de existiella humana värdena med i balansresultatet på det exi-nomiska redovisningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.