Baltiskt samarbete!

 

Jag var inbjuden att tala på en konferens i Riga i fredags. Konferensen handlade om välfärdsutmaningar i regionen samt om den demografiska strukturen. Det var en intressant konferens på många sätt. Ett projekt som redovisades var från de baltiska länderna och det handlade om ett långt gånget samarbete mellan de tre länderna när det gäller organdonation, spermabank, räddningsinsatser längs gränserna samt läkemedelsförsörjning. När det gäller läkemedel har man tillsatt en arbetsgrupp med enbart deltagare från professionen och de har tillsammans bestämt vilka läkemedel som ska användas i de tre länderna. Inget enkelt arbete men det ska vara genomfört 2012. Att de lönar sig ekonomiskt var alla överens om även om de i dag inte kan sätta en prislapp på det. Intressant var också den gemensamma räddningstjänst de hade längs gränserna. Trots att de pratar olika språk hade de en gemensam akutjournal och gemensamma övnings och utbildningstillfällen.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.