Bäst på äldrevård!

Sverige hamnar dubbelt i topp när OECD jämför medlemsländernas äldrevård. För det första lägger Sverige mest pengar på äldrevården i förhållande till storleken på ekonomin, följt av Nederländerna. För det andra har vi flest anställda inom äldrevården, sett till andelen invånare över 80 år. Näst flest anställda har Norge. Sverige är ett typexempel på ett land med en hög grad av professionaliserad äldrevård. Sverige är också ett av de länder som till störst andel finansierar äldrevården med skattepengar. Vi är bäst i den meningen att vi har den mest utbyggda äldreomsorgen. I den här delen av världen har vi som ideal att ansvaret inte ska ligga på de enskilda familjerna. När vi tittar på den demografiska utvecklingen i Sverige och Norden kommer vi inom ca 30 år att ha fler friska innevånare över 80 år än innevånare i arbetsför ålder. Det är en stor utmaning att försöka styra detta åt rätt håll.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.