Fler arbeten men svårt att matcha!

 

Positiva signaler från Arbetsförmedlingen. Sysselsättningen kommer att öka med 107.000 personer i år och nästa år blir det 61.000 fler jobb. Arbetslösheten väntas falla från 8,4 procent i fjol till 6,7 procent 2012.Samtidigt uppger många arbetsgivare att de har svårt att hitta arbetskraft.  Den snabba förbättringen på arbetsmarknaden gör att det trots allt finns stora möjligheter att få ett jobb. Men vi står också inför en växande arbetskraftsbrist. Var fjärde arbetsgivare som Arbetsförmedlingen intervjuade uppgav att de haft problem med att hitta arbetskraft det senaste halvåret.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Det är inte konstigt att det finns behov på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten är hög när ni hindrar de arbetslösa från att skola om sig till de jobb som finns!

    Ni har skurit kraftigt ner på antalet komvuxplatser och ifråntagit långtidsarbetslösa deras rätt att delta i utbildningar genom att skicka dem till FAS 3. Hur tänker ni? Har man inte rätt att skola om sig så hjälper varken sänkt ersättning eller jobbcoach!

  2. Krister Klermalm

    En annan del av orsaken till att arbetsgivarna har svårt at finan arbetskraft – är att tjänstepersonalen på AF inte gör rätt för sig av sitt jobb och de uppgifter de är bordlagda att göra. Varför är då bara 40% av arbetsgivarna som har förtroende till AF tjänster med de arbetsökande som har funktionshinder. Där är en flaskhals som det ska göras åt i att sparka tjänstepersoner som inte gör som dem ska göra. Varför tar det mer än 9 månader för att anordna en Utvecklings Anställning åt en som har funktionshinder?

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Alejandro Caviedes (2011-06-10 13:54)
    Det finns nu möjligheter att studera inom FAS 3 . Möjligheter att läsa till andra yrken är lika stor nu som tidigare, skillnaden är att arbetsförmedlingen inte står för alla kostnader utan man måste själv finansiera sina studier.

  4. Krister Klermalm

    Det har inte fungerat heller under Socialdemokratisk majoritets styrning med funktionshindrades möjligheter på arbetmarknaden. Även det fanns starkare skydd med stöd av arbetsmiljöverket etc har klarart sig bättre. Här råder okunskapen med det fördomar och diskriminering som råder på arbetsmarknaden.

    En viktig faktor i det hela är tjänstepersonal som inte gör sitt jobb som dem ska gör som är åtlagd åt dem att göra. Dessa blir kvar trots bristande med handläggningstiden av ärendena. En annan är direktiven som är stelbenta. För det är märkligt att en handläggare på AF inte kan direkt gå till handläggaren på soc eller FK för att göra upp ett möte samt förbereda i information till möte trots jag nämner båda i kommunikations konversation via mail. Tidsödena onödig direktiv/regler är det.

    Ni behöver inte mala på med förändringsarbetet för remisserna finns redan att ändra på direkten i de punkter som dem har nämnt om samt de nya regler förändringarna i stort sett inte ger så mycket till det bättre.

    Att kamouflera i texten att den sjuke inte ska behöva gå över från FK till AF direkten utan får ha sjukersättning under arbetsförmåga prövotiden, innebär inte att de faktiskta sjuka inte får någon ro, för risken för utförsäkrings finns ändå kvar.
    Hur blir det med dessa utförsäkrade som är faktisk sjuka som hade SGI nu har gått förlorad av detta. De som ändå har rätt att ha full sjukersättning härmed kommer tillbaks till FK bord får de mtillbaks SGI av detta misstag ifrån er.

    Gör ni inte de så straffas de sjuka sin rätt av eran bristande konsekvens ansvarighet. Är detta etiks rätt at göra så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.