Delat barnbidrag?

 

I dagensSvenska dagblad skriver (S) kvinnornas ordförande Nalin Pekgul om det orättvisa barnbidraget. I Sverige har vi haft barnbidrag sedan 1947 och tanken med detta bidrag är att det ska vara till för barnet. I artikeln lyfts argument fram om ett ojämlikt samhälle där barnbidraget borde delas lika mellan mamma och pappa. I dag delas barnbidraget bara lika mellan föräldrarna om båda är överens och ansöker om det till försäkringskassan. I de fall där mamman inte går med på det går hela barnbidraget till henne och pappan blir rättslös skriver Nalin Pekgul (S) . Jag kan inte låta bli att fundera över logiken i detta. Hur kan vi få ett mer jämlikt samhälle med ett delat barnbidrag?  Hur kan man påstå att pappan blir rättslös när barnbidraget går till mamman ?  Är barnbidraget inte till för barnet?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

36 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Har du tänkt på att det finns ansvarstagna fäder som låter barnbidraget gå just till barnen. Jag kännner en personligen prakt exempel på detta. För det finns sämre mödrar som roffar åt sig barnbidragen utan tanke till vad det egentligen går till.
    När det handlar om vårdnadtvister blir fäder rättslösa i de fall då mammor inte är lämpliga att handa ha ekonomin eller av andra skäl så går det i många fall ändå av lagtexten till mammorna. Då krävs ett domstol som avgör rätten vars barnbidraget ska gå till.
    Pappor är rättlös redan ifrån början vid födelsen av barnet ändå av faderskapet, när det är bekräftad borde det kunna även faställa hur det ska vara med barnbidraget vara delat eller ej.
    Vi behöver se helheten av föräldraskapet ifrån både håll som fäder och modrar som en förälder var för sig även båda är viktiga. Sedan får det avgöras lämpligheten vid hur föräldrarna har för leverne, mående och eknomiskt etc.
    För det finns mödrar som har förlossningpsykos och deprassioner som ändå får vårdnaden per automatik även på rätten såsom inom socialförvaltningen, trots fadern är bäst lämpad utan som helst kan skada barnet fråntas sitt föräldraskap. Ska då barnbidraget gå till mamman då?

  2. Jan

    Det här är inte en fråga om rättvisa mellan föräldrar, utan en om ansvar. Om man, som myndigheterna gör, konsekvent skickar post som berör barnen till mamman, eller som i det här fallet ger barnbidraget åt mamman, så sänder man ju en signal om att det är modern som ska ta hand om frågor som rör barnen.

    Jag har själv varit med om en absurd situation. Jag kontaktade landstinget om ett av mina barn. När landstinget sedan hörde av sig till oss gjorde man det i ett brev adresserat till barnets mor.

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Jan (2011-06-14 11:51)
    Jag citerade (S) kvinnornas ordförande att mannen är rättslös om han inte får halva barnbidraget! Om det är mamman eller pappan som får barnens post och barnbidrag i de fall föräldrarna inte bor tillsammans är upp till de enskilda föräldrarna att bestämma. Någon av föräldrarna måste stå som vårdnadshavare om man inte gör det tillsammans, är det mer rätt att mannen automatiskt gör det istället för kvinnan?

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister Klermalm (2011-06-14 11:09)
    Det finns föräldrar som är mer eller mindre lämpade att vara förälder, Kan man inte komma överens måste någon myndighet bestämma vem som är mest lämpad att vara vårdanshavare.

  5. Krister Klermalm

    Utgår vi ifrån det du skrev – ”Kan man inte komma överens måste någon myndighet bestämma vem som är mest lämpad att vara vårdanshavare.” Detta ger skäl ifrån början vid seperation eller skilda boende att dela upp barnbidraget.
    Annars innebär det att per automatik att modern är vårdnadshavare?

    Sådana konflikter finns att de enskilda inte kan bestämma vars posten ska gå till så får myndighet bestämma att båda ska få posten och uppdelad barnbidrag. Vid något olämplighet avgörs i dom vars dessa hamnar om det är hos båda eller de nandre bara.

    Båda föräldrar ska automatik vara vårdnadshavare där det är uppbenbarhet att fadern är far till barnet efter förlossningen. Med detta hör landstinget till båda föräldrars adressat. Lever paret ihop så behövs ett brev.
    Vid misstanke och olämplighet ska vid dom avgöra om det blir delat eller ej.

    Någon av föräldrarna måste stå som vårdnadshavare om man inte gör det tillsammans, är det mer rätt att mannen automatiskt gör det istället för kvinnan?

  6. Den förvånade pappan

    ”Om det är mamman eller pappan som får barnens post och barnbidrag i de fall föräldrarna inte bor tillsammans är upp till de enskilda föräldrarna att bestämma.”

    Fast det är ju det det inte är. Idag är det upp till mamman att bestämma om hon vill dela på barnbidraget eller inte. Hur i hela världen kan någon vara emot ett mer jämställt sätt att hantera barnbidrag; ett sätt som gör att inte en part enskilt kan bestämma? Obegripligt.

  7. Fd Lyckselebo

    Vet inte om jag missuppfattat inslaget. Men nog tycker jag att Man måste skilja på vårdnadshavare den som barnbidraget går till. Har man delad vårdnad så är väl båda föräldrarna vårdnadshavare. Har man separerat och barnet/barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna så måste de trots allt vara folkbokförd hos en av föräldrarna, men det har inget att göra med vem barnbidraget går till. Utan det går alltid till mamman om hon inte väljer att dela med sig. Frågan jag ställer mig är varför mammorna alltid ska få pengarna och männen ska trots mindre pengar betala lika mycket till barnens uppväxt – lite sorgligt är det allt. Jag känner många män som känner sig åsidosatta både gällande barnbidrag och kontakter med försäkringskassan som har en tendens att göra skillnad på kvinnor och män, till kvinnors fördel. Detta anser jag trots att jag är kvinna. Sen tycker jag inte att det egentligen handlar om jämlikhet utan rättigheter som förälder. Jämlikhet är för mig något annat.

  8. RWR

    För barnens bästa ska dom ha tillgång till både mamma och pappa. Att göra pappan till 2 klassens förälder gynnar inte barnen! Kanske är det så att man måste ha erfarenhet av att bli behandlad som en 2:a klassens förälder för att förstå.

    Det är för barnens bästa som man ska se till att att det inte finns fördelar att bråka om pengar! Således skall alla bidrag delas lika mellan föräldern för att i förlängningen komma barnen till gagn.

    I detta förutsätter jag 2 ansvarstagande föräldrar om inte, kan det naturligtvis finnas skäl till andra lösningar. Det finns olämpliga föräldrar både mammor och pappor…

    Gör ett tanke experiment byt plats på ”pappa” och ”mamma” i din text och läs! Vad tycker du då?

    Detta torde vara en av få frågor jag är överens med Nalin Pekgul:) Sägas bör dock att jag är ytterst tveksam till barnbidrag överhuvudtaget! Bidrag=Kaos så även här.

  9. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Den förvånade pappan (2011-06-14 20:36)
    Vem handlar frågan om egentligen? Jo barnet! Om föräldrarna separerar måste barnet vara folkbokförd på en adress. Att ha ett delat barnbidrag är inga problem, om föräldrarna är överens så blir det så. Det har inget med jämställdhet att göra utan att man som föräldrar har ett gemensamt ansvar och det måsta man kunna ta och dela detta ansvar på bästa sätt.

  10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Fd Lyckselebo (2011-06-14 21:56)
    Frågan är komplicerad, Varför känner sig pappan som en andra klassens förälder? Jag tycker fortfarande att barnet måste gå först och då måste båda föräldrarana ta sitt ansvar och för barnets skull komma överens om hur man ska lösa alla problem.

  11. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till RWR (2011-06-14 23:37)
    Klart är precis som du säger att barnets bästa är tillgång till båda sina föräldrar. Det innebär också att båda föräldrarna ska ta sitt ansvar. Var hade skillnaden varit om man regelmässigt alltid gett pappan barnbidraget istället för mamman? Ja kanske i samma diskussion, trots allt måste föräldrarna komma överens i frågor som rör barnets bästa. Detta handlar egentligen inte om jämställdhet utan om att ta ansvar!

  12. Den förvånade pappan

    Precis som RWR säger, det är sällan jag instämmer i Pekguls åsikter, men här gör jag det. Och precis, vad skulle du säga om man bytta plats på orden mamma och pappa.

    Sedan undrar jag om du inte själv inser att det blir problem när föräldrar inte tar sitt ansvar. Alla gör nämligen inte det och det är just då det blir problem. När föräldrarna tar ansvar så kan ju barnbidraget gå till mamman utan problem, men inte annars.

    Man kan inte tvinga människor att ta ansvar om de är oansvariga. Faktiskt.

  13. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Den förvånade pappan (2011-06-15 08:58)
    Återigen ser jag inte skillnaden om man skulle ge barnbidraget till pappan eller mamman, Barnet måste stå i fokus. Ska staten tvinga människor att ta ansvar om vi inte själva kan göra det? Detta handlar inte om jämställdhet och jämlikhet utan om att vi som föräldrar till barn måste ta vårt ansvar!

  14. Maria Skiddi

    OJ!

    Här vare fart å fläng=)

    alla bidrag som FÖLJER MED barnet är konfliktskapande, speciellt i samband med separation. Hur man kan tycka att föräldrar ska visa ansvar om man samtidigt bygger ”in” konfliktskapande/ökande bidrag i ett system är både okunnigt och naivt.

    I den BÄSTA av världar ÄR föräldrar ansvarsfulla på ALLA sätt/plan.

    I de separerades/skildas världar om man ger en bazooka till en förälder och en slangbella till den andre och säger ”varsegod och samarbeta” kan det se ganska annorlunda ut.

    Då är det ju ganska viktigt att ”se” det som systemskapare och justera efter verkligheten och inte nån gammal mossig moral som återigen ger kvinnan som kön absolut företräde iom kön att vara allena ”den som vet bäst”.

    Du säger att föräldrar ”måste”- samtidigt som du tycker det är OK att EN förälder–> mamman har vetorätt GENOM ett SKAPAT system.

    Du blandar dessutom ihop detta med enskild vårdnad? Jätte konstigt! Det är väl inte per automatik att en mamma får ENSKILD vårdnad för att två föräldrar skiljer sig!

    Och å ena sidan tycker du inte att staten ska tvinga människor att ta ansvar om de inte kan göra det- och å´andra sidan och å andra sidan säger du att ”nån myndighet måste bestämma vem som är mest lämpad att vara vårdanshavare”

    Alltså ska delad VÅRDNAD enligt dig bero på om man delar ett STATLIGT barnbidrag eller ej?

    DELAR föräldrar vårdnadsansvar över sina barn efter skilsmässa/separation är det självklart så att även BIDRAG ska delas.

    Det heter BARNbidrag.

    VILL man inte som mamma DELA vårdnaden PGA BARNbidraget, dvs pengarna- så kan man väl inte kalla det som att ”föräldrarna inte kommer överens” utan det heter att mamman obstruerar-förhindrar barnens leverne med sin far på samma villkor som med henne- för ATT hon kan.

    Jag tror inte att du är särskilt insatt i dessa frågor öht. Sorry.

  15. Mentat

    Jo, i den bästa av världar skulle föräldrarna samarbeta. I praktiken är detta ofta svårt. Man separerar inte för att man samarbetar så lysande precis.

    Oavsett samarbetsvilja måste det kunna få vara en principsak också: Lagstiftningen skall inte vara könsdiskriminerande. Det är den när den säger att barnbidraget skall betalas ut till mamman. Barnet har två föräldrar, givetvis skall bidraget då delas mellan dem. I praktiken har detta nog inte så stor betydelse så länge man lever ihop men efter en separation har det det. Höj underhållsbidraget med ett halvt barnbidrag så täcker man in fallet med att barn efter en separation bor hos bara den ena föräldern.

    Det är inte ofta jag håller med (s)-kvinnorna men här säger de bara något som borde vara en total självklarhet för alla som strävar efter ett jämställt samhälle: Ta bort könsdiskriminering ur lagstiftningen! Det får inte vara så att diskriminering är OK så länge den bara drabbar män, eller hur?

  16. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria Skiddi (2011-06-15 12:27)
    Du har helt rätt i att det heter barnbidrag . Mina funderingar var utifrån Nalin Pekguls åsikter om att mannen är rättslös om han inte får delat barnbidrag. Jag hävdar att barnet måste vara i fokus. Att föräldrar inte kan vara överens om sitt barn är inte bra. Att förändra till delat barnbidrag leder det till ökat ansvar för det gemensamma barnet? Om vi hade gett pappan hela barnbidraget hade diskussionen varit densamma . Hur vi ska förändra reglerna för att barnbidraget ska bli jämställt enligt (s) förslag är för mig ingen garanti till förbättring . Min erfarenhet i denna fråga är stor därför vet jag att den är svår men att barnet måste vara i fokus och att det måste bli individuella lösningar .

  17. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria Skiddi (2011-06-15 12:27)
    Jag missade att kommentera ditt påstående om enskild vårdnad. Att försöka ha delad och gemensam vårdnad om barnet är det bästa för barnet och det är givetvis viktigt att barnet är i fokus . Jag blandar inte ihop barnbidrag och vårdnad om barnet

  18. Krister Klermalm

    Elisabeth, Maria tog upp det också att ett SKAPAT System gör mannen rättslös. I detta system måste alltid mannen strida för sin föräldra ansvar. Då stämmer Pekguls påstående om fäders rättlöshet imed barnbidraget inte är delad.
    Det finns några parameterar som redan finns (bland annat i systemena och samhälls strukturen) där det går att använda sig av till individuella lösningar. Tydligen ser inte det hos vissa. Om ni språkar om satsningar på forskning, gör då inom detta område så ni kommer fram med något underlag som underlättar att se hur lösningar kan se ut.

  19. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Mentat (2011-06-15 13:22)
    Könsdiskriminering är aldrig OK! Jag har svårt att se hur ett delat barnbidrag vid separation är det bästa för barnet. Det är barnet som ska vara i fokus. Föräldrar kan i dag ansöka om delat barnbidrag om man själv vill det. Om man väljer att barnet ska bo hos en av föräldrarna efter en separation är det den föräldern som ska ha barnbidraget. Detta handlar inte om jämställdhet utan om att vi som föräldrar ska ta ansvar för våra barn.

  20. Göran

    Jag tycker du har fel i ditt resonemang Elisabeth. Att man hela tiden ska se till barnets bästa låter ju bra – men funkar inte i praktiken. För vid en separation ser många föräldrar till sig själva i 1:a hand. Som pappa är du då mer el mindre chanslös. Därför tycker jag givetvis att det ska vara delat barnbidrag liksom delat antal föräldradagar.Jag har provat o upplevt problem med båda. Mamman tyckte det var hennes RÄTT att ta ut föräldradagarna, och om jag ville (det ville jag verkligen) ta nån månad blev det bråk o för att få frid var det bara att ge sig.. Sen säger en del att fädernna inte tar sitt ansvar.
    Samma sak med barnbidraget, dela upp det o är man överens om att bara mamman ska ha det får man väl medela det. I mitt fall tjänade mamman mer/månad än jag. Hon krävde ändå att få barnen skrivna hos henne för då skulle hon få bostadsbidrag. Barnbidraget brände hon fastän vi hade barnen varannan vecka o jag fick betala det mesta som gällde barnen pga att hon ”inte hade råd”.

  21. Maria Skiddi

    Du kan hävda hur många ggr som helst att ” barnet måste vara i fokus” det är ändå bara ett tyckande och inget som”gäller” i den verklighet jag talar om.

    Storvulna pampiga uttryck” föräldrar måste samarbeta för det är barnets bästa” är bara uttryck och en naiv önskan.

    Uttryck ”MÅSTE” måste man få ha. Men jag talar om lagstiftning och redan BEFINTLIGA system som målar in en förälder i ett hörn.

    Du har alldeles solklart en major ”big blind spot” angående detta och jag tror att du skrev utan att tänka till innan. för att det var Pekgul (S) som hade denna framställan.

    Jag har jobbat med dessa frågor tidigare i en massa år och delaktig i sambandet- remissinstans.

    Svaret till Klermalm ”Vill två föräldrar dela på barnbidraget är det inget som hindrar det. Oavsett hur man löser det så måste barnet sättas i fokus,” slut cit

    –visar med all önskvärd tydlighet att du inte fattat ett spån vad detta handlar om.

  22. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Göran (2011-06-15 19:13)
    Klart är att livet inte är svart eller vitt. Jag vet att det finns mammor och pappor som sätter sig själv i första rummet och inte barnet. Det finns föräldrar som utnyttjar sin situation och blir egotrippade och spelar ut den andra föräldern Det finns alla varianter i förhållanden. Det är trist när man som förälder inte tar ansvar för sitt barn Jag tror inte att ett delat barnbidrag är lösningen utan att vi måste hitta andra lösningar. Kanske ska barnbidrag och fötäldradagar tillhöra barnet och föräldrarna förvaltar detta gemensamt.

  23. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria Skiddi (2011-06-15 20:51)
    Denna fråga är Intressant för många. Jag tror inte att ett delat barnbidrag är den enkla lösningen på föräldrars ansvar för sina barn. Vi måste kanske förändra systemen ännu mer och våga se andra lösningar. Att kanske ge barnet alla föräldradagar och barnbidrag och ge föräldrarna ett gemensamt förvaltnings ansvar . Det är funderingar på förändringar . Att det inte är bra idag är klart och tydligt men att titta enbart på barnbidraget löser inte situationen

  24. Krister Klermalm

    Varför inte behovs pröva totalt med barnbidraget för alla föräldrar. Då får det utredas om du har för hög inkomst, är i missbruk av droger och sex etc, ifall du har tedens till att vara våldsbenägen och kriminell, goda relationer och förhållanden med varann och familjerna etc.
    Är säkert laddad då när friheten i livet skall frågesättas redan ifrån början av staten. Vad kostar att administrera detta. Har bara gett lite mer vy åt diskussionerna kring detta. Enkelt är det inte , däremot finns det paramentrar att användas sig av och med dessa förädla och utvecklats bättre samt tilläggas till andra saker.

    Föräldrarnas ansvar kan vi aldrig lägga helt över när något inte fungerar eller är bra. Då ska samällets instituationer finnas där – inte bara av skolan, fler fritidsgårdar, hos tränaren utan även annan föräldrarförsäkring mm samt mer resurser till PUB, bredda fritidsintresse områdena för de som inte är idrottar, kulturella eller tekniska etc intresserade.
    Nu spann jag på med lösningar. dessa finns rakt framför dina ögon och om du lyssnar där ute vet du var dessa är någonstans.

    Värst är egentligen den osäkra rättigheterna att kunna vara förälder till sina barn som körs över även vid överklagandena bland andra hos socialtjänsten i framtiden för andra föräldrar i samma sitts får uppleva. Vad då se över runtinerna, sicka jävla skämt, av egen erfarenhet. Detta stävjas inte idag ifrån politikerna.
    Barnbidragets form och konstruktion gäller även här. Detta som inte fungerar ditt måstande om föräldrars ansvar för sina barn. Föräldrarnas ansvar faller även med att ge barnet alla föräldradagar och barnbidrag och ge föräldrarna ett gemensamt förvaltnings ansvar.

  25. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister Klermalm (2011-06-15 23:07)
    Detta är en intressant fråga och det framstår mer och mer att det är en fråga att titta närmare på. Hur kan vi förändra våra system så att de bättre stämmer in på omständigheter som denna. Har vi haft samma system sedan 1947 kanske det bör ses över på något sätt. Givetvis kan vi aldrig täcka in alla olika individuella situationer.

  26. Maria Skiddi

    Där var du nära ”sanningen”–> att man inte kan täcka in alla situationer, desto viktigare då att inte STYRA situationer åt ETT håll så att REDAN minerade områden där konflikter finns eller KAN finnas i grunden, trappas UPP.

    Systemskaparens intention är ju alltid att skydda/hjälpa enl egenformulerad alibi..sedan måste systemskaparen i en aldrig sinande ström skapa NYA kompletterande ”system” för att kompensera vad systemet där FÖRE åstadkommit.

    De omständigheter som är just nu innebär att dagens unga män/pappor inte kommer att acceptera att degraders till plånböcker med rätt att dyka upp med sina barns kärlekspant- på den andre förälderns villkor som den enda sanna.

    Jämlikhet/Jämställdhet seriöst från A till Ö- ÄVEN inom detta område. Annars är man inte trovärdig i övrigt arbete för detsamma.

    Kvinnor måste släppa sin bastion, för BARNENS bästa.

  27. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria Skiddi (2011-06-17 22:23)
    Vi har haft barnbidraget i denna form sedan 1947, det finns kanske behov att titta på hur vi kan förändra detta till hur vi lever i dag. Vad jag däremot inte tror är den förändring som förbättrar allt är att satsa på delat barnbidrag. hur garanterar detta att vi sätter barnet i fokus och det blir bättre. Det finns föräldrar som spelar ut varandra, hur vi ska förändra detta är en svår uppgift då vi hamnar på individ plan. Jag har sett många former av mer eller mindre ansvar i separerade förhållanden och det är ingen enkel fråga.

  28. neta

    Som bonusmamma kan jag säga att nuvarande regler för barnbidraget inte är till barnens bästa. Jag ser själv hur mamman använder det som ett sista slagträ att straffa pappan, och tyvärr därmed även barnen. Hon skickar barnen i trasiga skor och kläder och sommarkläder på vintern, allt för att han ska behöva göra alla inköp trots delad vårdnad. Barnen blir nervösa och oroliga men vågar inte hävda sig mot mamman. Hon spenderar på sig själv, resor, dyra kläder, hårförlängning, naglar och jag vet inte allt. Dit går barnbidraget i deras fall, och inte till barnen. Hon vägrar att dela på det. Hur tror du att skilda föräldrar ska kunna förvalta något tillsammans när de över huvud taget inte kan kommunicera? Jag ser hur han försöker, kämpar med tvätt, mat, läxor, träningar osv. Flera år efter en skilsmässa borde man väl som kvinna ändå vara tacksam över att ens fd tar ansvar för barnen? Inte denna mamma. Jag har sett många sms och hört samtal där han försöker kommunicera men hon gör allt för att fortsätta jävlas. Jag röstar borgerligt, men ger Nalin fullständigt rätt i den här frågan.

  29. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till neta (2011-07-19 16:35)
    Jag tycker inte att barnbidraget i dess utformning är bra. Det har varit relativt oförändrat sedan 1947. Alliansen har tagit fram flera förslag på förändringar när det gäller barnbidraget och jag avvkatar förslaget som ska ut på remiss. Nalin Pekgul har rätt i sak att vi måste förändra barnbidraget.Det jag har svårt att se är att ett delat barnbidrag är hela lösningen på att båda föräldrarana ska ta lika stort ansvar för sina barn. Vi måste titta på andra åtgärder också för att barnen inte ska hamna i kläm.

  30. Neta Berg

    Det låter bra att frågan är på remiss. Jag hoppas att vi äntligen får se att delad vårdnad är = delat barnbidrag, vårdnadsbidrag och föräldradagar. Allt annat känns otidsenligt. Vi vill ju ha ett jämställt samhälle, varför diskriminerar vi då mannen? Ett delat barnbidrag garanterar så klart inte att båda föräldrarna tar lika stort ansvar – men vilket system gör det? Dagens system motverkar däremot att barnen sätts i fokus, i vart fall för oss.

    Om det är någon som tror att kvinnan per automatik är den goda omvårdande modern så får jag göra er besvikna. Jag trodde aldrig att en kvinna skulle kunna sätta sina egna behov framför sina barns som den här kvinnan gör. Här är det pappan som tar det mesta av det ansvar vi normalt sett förknippar med det moderliga. Trots att han gör majoriteten av alla inköp för barnen tar modern både barnbidraget och ett vårdnadsbidrag. Hon vägrar dela med sig. Och det trots att föräldrarna tjänar lika mycket.

    Tur att vi har råd att hämta ut killens mediciner mot hans ADHD och att köpa lättlästa böcker så att vi kan jobba med hans dyslexi. Det kanske inte alla föräldrar har! Inte ett öre av vårdnadsbidraget ser vi, trots att samhället betalar ut det – för att vi ska kunna stödja barnets särskilda behov antar jag? Mamman spenderar pengarna på sig själv.

    Sedan undrar jag – vad händer om jag och pappan får ett tredje barn? Då får vi kanske inte något trebarnstillägg heller i och med att han inte får något bidrag för de första två barnen?

    Ska det vara så här orättvist, att systemet som nu gör att en förälder kan spendera pengarna som den vill och inte på barnen, då tycker jag vi kan skippa barnbidraget helt. Jag ser hellre att mina skattepengar går till äldrevården än till egoistiska kvinnors egna intressen.

  31. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Neta Berg (2011-07-20 21:31)
    Du har rätt i mycket av det du skriver. Situationen ser olika ut för barn med separerade föräldrar och det är givetvis svårt att hitta ett system som är heltäckande för alla. Förändring i barnbidraget behövs det är helt klart. Att sätta barnen i fokus är svårt om inte föräldrarna vill det.

  32. Neta Berg

    Tack för svar. Det glädjer mig att du och Moderaterna ser att det behövs en förändring av barnbidraget. Tänk då på den signal nuvarande system sänder till fäderna – att de är mindre värdiga att ta ansvar som föräldrar än kvinnan. Vi vill väl se pappor ta ett större ansvar för barnen än de kanske gjort generellt i tidigare generationer? För att nå dit är det enligt min mening dags att samhället ger dem det förtroendet. Hur tror du det påverkar en människa att känna sig konstant kränkt, vilket mannen faktiskt blir med dagens system.

    I barnens klasser är nästan hälften av föräldrarna skilda. Samhället ser inte ut som tidigare. Därför vill jag se de Nya Moderaterna agera som ett modernt parti, för det samhälle vi har idag och i framtiden. Papporna behövs, det vet vi. Hur mycket problem som kriminalitet och annat har vi inte till stor del på grund av frånvarande pappor?

    Om en pappa anses kapabel till halva vårdnaden bör han rimligen få förfoga över hälften av bidragen. Klarar han inte att hantera bidragen borde han rimligen inte få halva vårdnaden heller. Utgångsläget borde vara det omvända mot idag – att dela på pengarna, men att föräldrarna kan göra upp om att en förälder får mer om den står för inköp eller kanske om den har betydligt sämre ekonomi.

    Jag uppskattar att du som politiker lyfter ämnet, även om jag hoppas du tänker efter en vända till jämfört med delar av dina inledande ståndpunkter. Jag håller med om att barnbidraget är till för barnen. Men det är föräldrarna som ser till att det kommer barnen till godo. Just därför får vi ett mer jämlikt samhälle med ett delat barnbidrag. Dessutom slipper barnen vara slagträet när mamman egentligen vill straffa pappan. Jag hoppas inga fler barn i detta land behöver komma i sommarkläder mitt i vintern.

    PS. Jag fortsätter gärna följa ämnet på din blogg. Tack för mig.

  33. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Neta Berg (2011-07-21 18:38)
    Att frågan är viktig är vi helt överns om. Jag har stor erfarenhet om att vara ensamstående mamma och allt vad det innebär. Problemet är tyvärr komplext och därför har jag varit kritisk till hur (S) kvinnorna lagt fram att ett delat barnbidrag är lösningen på problemet. Vi måste förändra mycket för att få ett mer delat ansvar inom föräldrarollen.

  34. Patrik

    Delat barnbidrag är ett av de bättre förslagen på lång tid.
    Och det är SJÄLVKLART att det höjer pappans möjlighet att påverka inköp till barnen.
    Vem har sagt att mamman är den mest lämpliga att avgöra vad barnbidraget skall gå till?
    Nä, detta låter som ännnu ett i raden av feministiska åsikter.

  35. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Patrik (2011-07-31 19:59)
    Jag tycker det är positivt med ett delat barnbidrag, men att det är det enda sättet att skapa ett mer jämställt föräldraansvar tror jag inte på. Det finns långt gånga planer på att förändra barnbidraget och jag ser fram emot den skrivelsen. Det finns mycket att göra för att öka jämställdheten inom föräldraskapet. Har du läst på MFJ:s hemsida?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.