Debatt om Västsahara!

 

Almedalen ett myller av människor och ett utbud av seminarier och föreläsningar som är enormt. I går var jag med på fem olika seminarier på inom skilda ämnen. I dag ska jag själv vara med i en paneldebatt om situationen i Västsahara. Landet är speciellt på många sätt och det underlättar inte att Marocko sedan många år har ockuperat landet och behandlar de kvarvarande innevånarna på ett omänskligt sätt. 2006 tecknade underligt nog EU ett fisekavtal med Marocko som tillät båtar från EU att fiska utanför Västsaharas kust. Alla inkomster går till Marocko. Sverige var då det enda land inom EU som klart och tydligt tog avstånd från detta avtal och nu i år när avtalet förlängdes anslöt sig fler länder till avståndstagandet men inte tillräckligt många för att få ett genomslag.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

8 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Angående privatiseringar som borgarna så gärna driver och hävdar att alla minsann ska tjäna på det, halleluja! Östermalm har fyra nya vårdcentraler, Botkyrka har ingen! Och var tror du att behovet är störst av en ny vårdcentral?

  Som jag och mångra andra påpekat…privata vinstdrivande företag (i det här fallet sjukhus) etablerar sig där chansen till vinst är störst..i detta fall får man behandla fler patienter på kortare tid (Östermalm) eftersom det ofta handlar om lätta krämpor, och vinsten ökar. Man etablerar sig inte i Botkyrka för man (privata vårdgivare) vet att där blir det frågan om att behandla svåra sjukdomsfall där ett fall kan ta lång tid..och vinsten minskar…

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Conny Forsström (2011-07-06 12:44)
  Du har nog inte förstått det nya vårdvalet och möjligheten till fri etablering. Alla som uppfyller kraven som landstinget ställer får öppna en vårdcentral. Det innebär också att alla har möjlighet att söka vård hos alla vårdgivare inom landstinget till samma kostnad. Att som privat vårdgivare driva sitt företag med vinst är en förutsättning för att kunna driva ett företag med nyinvesteringar och andra omkostnader. Jag försåt inte ditt tvivel i denna fråga då vården är lika tillgänglig för alla med denna nya reform.

 3. Jan-Erik Vahlström

  Men snälla Elisabeth. Vad menar du med inte förstått? Vi har nog allt förstått vad den fria etableringsrätten betyder. Det betyder att det är fritt fram att öppna en vårdcentral och den öppnas där den genererar vinst. Skall inte syftet med en vårdcentral vara att ge lika vård till alla, oavsett om man bor i Botkyrka eller Södermalm? Med moderaternas ideologi blir följden att vårdcentraler öppnas där dom ger högsta vinsten. Som jag tolkar ditt svar så är din uppgift i vården att i första hand se till att vinsten blir maximal och att vården kommer i andra hand. Till din vårdcentral och dina moderatkollergers vårdcentraler vill i alla fal inte jag komma.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-07-06 17:35)
  Hälsovalet innebär att du som uppfyller kraven som landstinget ställer får öppna en vårdcentral. Det är självklart att en vårdcentral ska ge lika vård till alla därför öppnar vårdvalet upp för att du som patient får söka vård var du vill inom ditt landsting till samma kostnad. I detta vårdval ska förutsättningarna vara lika för alla vårdcentraler att de själva är ansvarig för sin budget oavsett om de drivs av privata aktörer eller under landstinget. Det uppstår dock skillnader som gör att privata aktörer är tvungna att generera vinst för att kunna återinvestera i sitt företag. Det ser väldigt olika ut i Sverige beroende på hur respektive landsting valt att lägga upp sitt vårdval. I Västerbotten har man valt att lägga stora och tunga uppdrga på primärvården men inga pengar. Hur du kan påstå att det är stora vinster inom primärvården i Västerbotten är märkligt eftersom de flesta vårdcentraler i länet har en otroligt tuff budget att hålla sig till.

 5. jan-Erik Vahlström

  Hallå! Jag har inte påstått ATT det är höga vinster inom Västerbotten. Vad jag har sagt är att drivkraften för en privat vårdcentral är att få högsta möjliga vinst. Därför placeras dessa där man ser denna möjlighet. Där man inte ser denna möjlighet blir det ingen etablering.Det är vinsten och inte vårdbehovet som styr Detta är skillnaden mellan vårdcentraler som drivs privat resp i allmän regi.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till jan-Erik Vahlström (2011-07-06 22:14)
  Att driva ett företag med röda siffror fungerar inte, det innebär konkurs oavsett vilken bransch man verkar inom. Alla företag måste ha en vinst för att reinvestera och klara alla kostnader. Det är fortfarande så att du som patient kan gå till vilken vårdcentral du vill inom ditt landsting och betala samma kostnad. Du gör problem där de inte finns. Du behöver ett visst antal pateinetr som underlag för att kunna driva en vårdcentral och det är också en faktor som styr placeringen av vårdcentraler.

 7. Espe Elstad-Klavenes

  The Western Sahara is doesn’t an independent state. The Western Sahara is a southern territory in Morocco. The Western Sahara was recovered by steps in the Madrid’s Agreement between Morocco and Spain.

  The ”Sahrawi Arab Democratic Republic” exists only in the Internet. It is not recognized by many countries and many countries have withdrawn their recognition of the Republic. The Sahrawi tribes spread across four countries, namely Morocco, Mauritania, Algeria and Mali.
  The referendum is neither technically nor politically applicable.

  The majority of the Sahrawi people lives in the south of Morocco and is within within at a Royal institution institution CORCAS represented. The Polisario Front is not the sole representative of the Sahrawi people. Many Sahrawi are willing to return to Morocco from the camps of Tindouf, are still preventing to doing it. The Polisario Front lacks the freedom of movement of the population in the camps of Tindouf and makes it muzzle.

  Morocco doesn’t violate the human rights in Western Sahara and doesn’t suppress the Sahrawi voices, the taking party for the self-determination. Contrary, Morocco has introduced deep reforms in this area and has taken huge steps to ensure that human rights should to be respect. Morocco doesn’t prohibit the freedom of the expression in Western Sahara. In contrast, many Saharawi, to the separatist relieved haves Moroccan passports and are traveling freely to express them. There aren’t Sahrawi Political prisoners. All ware released thanks the royal amnesty. There are Sahrawis who they are living in Morocco and they are returned voluntarily to Morocco. This Sahrawis are unionist. It’s Polisario, that doesn’t respect human rights. It’s is keeping people in the camps of Tindouf, forbids them to move freely, controlled the refugee camps and suppresses the humanitarian assistance, that expense to the refugees in the camps, and which Polisario enables them to enrich themselves. Polisario doesn’t allow a count of the population of the camps and is carried out. Polisario is practicing dark-skinned in the camps to the Sahrawi people.

  The Moroccan government is willing to do everything possible to ensure that the conflict over Western Sahara to end but in the context of autonomy and respect its territorial integrity. It urges that the humanitarian help actually reaches the beneficiaries.

  Morocco is doing everything necessary to enable the refugees to return to the camps of Tindouf finally in the mother country. Morocco has spent large investments in the Western Sahara and Morocco does not plundering the resources of Western Sahara. Morocco, contrary, have presented an ambitious project of autonomy, that provides a far-reaching autonomy for the southern provinces, which was welcomed by the international community and was qualified as a serious and credible effort on the part of the Security Council, an autonomy plan, which guarantees that the Sahrawis manage their political, economic, social and cultural affairs.
  The four rounds of negotiations were a success for Morocco. Morocco has participated with good faith and with good will in the four rounds of negotiations, while the Polisario and Algeria applies a standing position. Morocco extends from the Polisario and Algeria hand to reach a political and final solution.

  It is the Front Polisario and Algeria, which rejects this solution, is neither victor nor vanquished and their position holds, especially Algeria, which claimed to be not affected by the conflict, and that have to home the refugee camps in his territory. Morocco tried every means possible to convince them that this solution is the appropriate solution and that the plan Backer is buried.

  It is very good if you are accepting the children in the camps of refugees. It is a good initiative to be welcome, but we must not forget that the front Polisario is the source of the suffered experienced by these children. These children are a puppet in the hands from Polisario, which it presents as a theater drama to get more help. These children are the victims of the exploitation and of the propaganda’s purposes of the front Polisario. More, these children lives away from their original country Morocco and are deported to Cuba, where they work in the fields. Her real place is Morocco, where they cans benefit from the education and enjoy all their rights.

 8. Menof Afterworlds

  Bästa Elisabeth,har du någon aning om hur ditt parti har röstat och hur det har motiverat sitt inställning i frågan om de marockanska reformer som ställdes på folkomröstning i fredags? Min fråga förstås gäller dig personligen också.
  Tack på förhand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.