Utmaningsrätt i Lycksele!

 

Jag har lyssnat på ett seminarium om utmaningsrätten inom offentlig sektor. Moderaterna i Lycksele skrev en motion till Lycksele kommun och ville att vi skulle införa detta i vår kommun men det blev ett blankt nej till svar. Varför har jag svårt att förstå. Ett införande av utmaningsrätt inom en kommun innebär att man kan sänka kostnader och höja kvaliteten inom olika områden. Jag har svårt att förstå varför Lycksele kommun är negativ till detta. Enkelt så fungerar utmaningsrätten så att ett företag kan utmana kommunen inom exempelvis skolmaten. Då måste kommunen starta en undersökning och se om det finns möjligheter att anta utmaningen om det finns möjlighet för någon annan att göra det kommunen gör i dag. Kommer kommunen fram till att det är möjligt att någon annan kan utföra tjänsten går det ut en anbudsförfrågan enligt LOU ( lagen om offentlig upphandling). Det är alltså inte självklart att det företag som i första skedet utmanade kommunen också får anbudet. Utmaningsrätten inom offentlig sektor innebär att de kommuner som infört rätten höjt kvaliteten och sparat pengar inom de områden som blivit utmanade. Jag tycker det är trist att vår egen kommun inte ser möjligheten i detta.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.