Afghanistan behöver oss!

 

 
Som riksdagsledamot får jag ta emot mängder av mail från människor i vårt avlånga land som vill berätta sina ståndpunkter och även försöka påverka till beslut i vissa frågor. Nu den senaste månaden har jag fått flera mail från människor som vill att Sverige ska lämna Afghanistan. Vi har debatterat denna fråga under våren och beslutat att Sverige ska vara kvar till 2014 för att sedan överlämna kontrollen till det egna landet. Som det ser ut i dag blir det en tuff uppgift att kunna skapa tillräckligt stor kontroll i landet för att börja bygga någon slags demokrati för att utveckla landet. Jag vill inte se en återgång till en Taliban regim med fundamentalistiska regler och lagar som förtrycker kvinnor igen. Vi måste vara kvar för att göra allt vi kan för att skapa demokrati i Afghanistan och där har vi en viktig uppgift.    

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

11 kommentarer

 1. Viking

  Men du…
  …Svenska Afghanistankommittén, som under decennier drivit hjälpverksamhet i Afghanistan och faktiskt byggt skolor för tusentals afghanska barn, för en bråkdel av de pengar som soldaterna kostar, vill för död och pina, bokstavligen, INTE ha några militärer i närheten av sina verksamheter. Därmed faller också den populära tesen att soldaterna behövs för att ”skydda” de civila hjälpprojekten.

  Ett problem är ju också att de svenska soldaterna numera, oklart varför, har samma uniformer som amerikanska och andra NATO-soldater.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Viking (2011-07-20 14:58)
  Svenska Afghanistankommittén gör ett fantastiskt arbete. Vad jag är ute efter är att säkerhetsläget i landet är väldigt instabilt och att låta talibanerna komma tillbaka till makten är inte en positiv utveckling. Att våra militära styrkor behövs för att trycka tillbaka de militanta talibaner som krigar är viktigt för att landet ska kunna utbilda kvinnor och barn för att kunna bygga upp sitt eget land och skapa demokrati.

 3. sven p

  Menar du på fullt allvar att man skapar demokrati i Afghanistan genom att ha militärer där? Tror du verkligen på att man kan lösa landets problem genom att med militärmakt skapa någon form av skendemokrati, som direkt faller när man tar bort militären? Det finns väl andra och bättre sätt att hjälpa människor på eller är det så att Sverige dansar efter USA:s flöjt och bidrar till att både hjälpa dom militärt samt skydda deras kapitalintressen? Man blir mörkrädd när man får höra en sådan botenlös okunskap om Afghanistan som både du och andra i riksdagen ger uttryck för. Man börjar snart tro att ni inte hittar hem, utan kommer på skattebetalarns bekostnad ha ledsagare eller vara utrustad med pejlare.

 4. Viking

  Även under talibanstyret drev Svenska Afghanistankommittén skolor för flickor, vilket gör att flickskoleargumentet för truppnärvaron faller platt. Ett lustig detalj är att många talibanledare skickade sina egna döttrar till skolor drivna av SAK.

  Demokrati i Afghanistan kan bara skapas av afghanerna själva. Vårt bästa stöd är småskaligt bistånd och utbildning.

 5. Viking

  Sänder denna kommentar en gång till:
  Även under talibanstyret drev Svenska Afghanistankommittén skolor för flickor, vilket gör att flickskoleargumentet för truppnärvaron faller platt. Ett lustig detalj är att många talibanledare skickade sina egna döttrar till skolor drivna av SAK.

  Demokrati i Afghanistan kan bara skapas av afghanerna själva. Vårt bästa stöd är småskaligt bistånd och utbildning.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till sven p (2011-07-20 17:03)
  Att skapa demokrati kan inte vi göra utan det måste folket i det egna landet göra. För att stärka den egna befolkningen så måste vi bidra med bistånd i form av utbildning och möjlighet till uppbyggnad av näringslivet. Att i detta läge satsa på kvinnor och barn är viktigt eftersom de är en viktig del i en demokratiuppbyggnad. Vår militära närvaro är betydelsefull för att vårt bistånd ska kunna verka i de instabila läget som råder i landet. Att skapa demokrati enbart genom militär närvaro har ingen påstått.

 7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Viking (2011-07-20 17:42)
  Jag säger det igen att det SAK gör är fantastiskt och det har betytt mycket för landet. Vad som också är viktigt för Afghanistan är att så många kivnnor och barn ges möjlighet att få en bra utbildning och även erbjuda möjligheter att starta företag. Du har helt rätt att vi inte kan skapa demokrati utan det måste det egna folket själva göra. Många av de biståndsprojekt vi bedriver är beroende av militärt skydd för att kunna verka i landet och förbereda den transission som finns planerad.

 8. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Krister Klermalm (2011-07-21 00:15)
  Detta uppdrag är en av de största Sverige genomfört och vi har bidragit till mycket positivt för landet. Vi gör detta uppdrag under NATO flagg och ser inte problemet att uniformerna är lika. Vad som är vikigt är att vi kan stärka den inhemska befolkningen och uppmuntra till demokratiuppbyggnad.

 9. Krister Klermalm

  Problematiken för sveenska försvarets soldater är att dem blir inblandad med ameriskanska militärmakten som inte har en högt anseende bland vissa i Afghanistan där våra soldater hamnar i krigssituationer som inte var tänkt med våran insats under Natos befäl.

 10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Krister Klermalm (2011-07-21 17:49)
  Det är klart att man på håll har svårare att se skillnad mellan de olika ländernas soldater. Vi står ändå under samma NATO flagg oavsett om vi har olika flaggor på våra uniformer. Vi har dessutom ansvar för olika delar av landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.