Ondska kan aldrig få segra!

 

"Ondska kan döda en människa, men aldrig besegra ett helt folk"! Norges statsminister Jens Stoltenberg yttrade dessa ord i ett tal till det norska folket efter den tragiska händelsen i Oslo. En händelse som skakade inte bara Norge utan även stora delar av Europa. Vår statsminister har tillsammans med Finlands och Danmarks statsministrar skrivit en debattartikel som publicerades i DN i slutat av förra veckan. I artikeln  tar de en stark ställning mot det meningslösa våldet och pekar på betydelsen av ett starkt Norden och hur vi måste fortsätta samarbeta för att fortsätta utvecklas.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. JK

    För Breivik var inte våldet meningslöst. Om vi inte försöker förstå meningen i vad brottslingar gör, utan avfärdar det som ”en galnings verk” eller ”meningslöst” så kommer vi inte förstå hur vi ska komma tillrätta med det.

    För mig är det som Breivik gjorde bara tecken i tiden i ett allt mer segregerat, intolerant och kärlekslöst samhälle. Det samma gäller förmodligen för idioterna i Stockholm som sköt händerna av fyraåringen, lasermannen på 1990-talet, kravallerna i Storbritannien m.m.

    För de här personerna ter sig säkert deras gärningar väl motiverade. Frågan som vi måste ställa oss är: Varför tycker de så?

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till JK (2011-08-12 11:34)
    Du har helt rätt i att vi måste ställa oss frågan varför de tycker som de gör. Det är många runt om i vår värld som känner sig felaktigt behandlade och som vill protestera mot detta på många sätt och alla har de sin anledning och sina uttryck till protest. Det finns inga enkla svar och vi kommer att se mer av detta.

  3. Job

    Den samhällsutveckling vi ser kommer ge fler liknande händelser, så även i Sverige. När segregationen tillåts, otryggheten härjar och arbetslösheten bland unga inte bekämpas så är det en naturlig men farlig reaktion. När politiken står svarslös inför de samhälleliga utmaningarna så föder man åter fram ett klassindelat samhälle, så även i ett borgerligt Sverige.

    Vägen framåt stavas progressiv politik för solidaritet, rättvisa och alla människors lika rätt och värde.

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Job (2011-08-12 14:35)
    När sådana tragiska händelser inträffar uppstår alltid frågan varför detta kunde ske och vi börjar söka anledningar. Det finns många anledningar till att detta inträffade och ingen kan avsäga sig sitt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.