Generös migration inte lika som fri invandring!

 

I lördags var jag och lyssnade på vår migrations minister Tobias Billström som pratade om våra utmaningar inom migrationsområdet. Vår arbetsmarkand kommer att förändras rätt snabbt och beräkningar som är gjorda visar att år 2025 kommer det att vara 4 arbetstagare som försörjer en pensionär, år 2050 kommer denna siffra att halverats till 2 st som ska försörja vare pensionär. Denna utmaning gäller att vi tar på allvar och skapar en annan utveckling genom att utbilda människor samt hålla fast vid vår arbetskraftsinvandring. Sverige ligger på 4:e plats när det gäller att ta emot invandrare och vi ska fortsatt ha en generös migration, men det är inte detsamma som en fri invandring. En strävan finns från Sveriges sida att ha en gemensam asyl politik inom EU och det finns möjligheter att nå dit.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Johan J

  ”Sverige ligger på 4:e plats när det gäller att ta emot invandrare och vi ska fortsatt ha en generös migration”

  Ärligt talat. Hur stor del av dessa ”invandrare” som kommer till Sverige varje år, har ett arbete som väntar på dem?

  Varför är det så känsligt för våra politiker att erkänna att vi för närvarande importerar massarbetslöshet?

  Så länge denna fråga är tabu bland de etablerade partierna så kommer SD att växa hela tiden.

  Lyssna på amerikanskan som var gäst på senaste Skavlan (14 oktober) så kanske det går upp ett ljus.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Johan J (2011-10-17 17:53)
  Arbetskrfatsinvandringen ökar och kommer att öka. Vi har dessutom en stor del anhöriginvandring och många är kvotflyktingar. I denna grupp är utbildningsnivåerna väldigt olika och det innebär att satsningarna blir väldigt individuella. Vi hade en sjunkande arbetslöshet innan finanskrisen och siffrorna ser ut att minska redan nästa år. Att prata om en massarbetslöshet är överdrivet och det har skett stora förändringar sedan vi införde etableringsreformen för snart ett år sen.

 3. Johan J

  ”Vi hade en sjunkande arbetslöshet innan finanskrisen och siffrorna ser ut att minska redan nästa år. Att prata om en massarbetslöshet är överdrivet”

  Enligt SCBs senaste siffror så står var tredje ung invandrad utan jobb i år. Förra året var det var femte. Verkar inte vara speciellt sjunkande i de grupper som kommer hit i alla fall.

  Dessutom ligger sysselsättningsgraden bland sk ”utrikes födda” åtminstone 15-20 procentenheter lägre jämfört med svenskfödda. I gruppen Somalier, som just nu verkar vara prioriterad av din partiledare, ligger sysselsättningsgraden på 35% efter 10 år i landet(!).

  Hur detta skall förbättra arbetslöshetsstatistiken kommande år samt minska på utgifterna för diverse bidrag hos alla som kommer hit förstår åtminstone inte jag.

  Och var går gränsen för massarbetslöshet i såna fall?

  Mer än 50%??

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Johan J (2011-10-24 20:35)
  Vi har tagit emot väldigt många flyktingar från Somalia den senaste tiden och de flesta från detta område är analfabeter. Då är det ett stort utbildningsbehov som finns instället för att börja arbeta. Klart är dock att arbetslösheten har stigit bland invandrargrupper likväl som bland övriga grupper. Det gäller att se bakomliggande orsaker också.

 5. Johan J

  ”Klart är dock att arbetslösheten har stigit bland invandrargrupper likväl som bland övriga grupper.”

  Det där var inte heller riktigt rätt:

  Sedan april i fjol har antalet svenskfödda arbetslösa ungdomar minskat med nästan tio procent. Bland utrikesfödda har den i stället ökat med mer än tre procent.

  Dubbelt så stor andel av de utrikesfödda mellan 15 och 24 år är långtidsarbetslösa.

  Mer än var femte (22 procent) av de utrikesfödda mellan 19 och 24 år har inte fullföljt gymnasiet. Motsvarande siffra för svenskfödda är 13 procent.

  Källa: SCB och Arbetsförmedlingen

  Jag är uppriktigt sagt bekymrad över hur vi skall lyckas upprätthålla vår höga levnadsstandard om vi inte får bukt med problemet att hålla en hög utbildningsnivå i alla samhällsgrupper. Som det ser ut i dag är många av de som kommer hit dömda till livslångt bidragsberoende eftersom de inte får någon (arbets-)plats i ett kunskapssamhälle.

  Hade invandrare/flyktingar varit en marginell grupp i samhället hade det kanske fungerat ändå på något sätt men vi talar alltså om siffror som snabbt närmar sig miljonstrecket.

  Dessutom skaffar de i genomsnitt fler barn också samtidigt som forskning (bla. från Tyskland) visar på att många barn i den andra generationen har svårt att slita sig bort från livsmönstret i första generationen, dvs bidragsberoende och ingen eller bristfällig studietradition.

  Bara en detalj slutligen. En bekant till mig har en fru från forna öststaterna. Hon går nu på SFI sedan en par månader tillbaka och har redan passerat nivån för de som gått där i 2-3 år.

  Så om du verkligen menar att vi skall (tvångs?)utbilda alla analfabeter som kommer hit så kommer det definitivt inte att bli en billig affär för skattebetalarna!! Om det nu skall gå på skattsedeln.

  I framtiden kanske vi kommer att tvingas till ett lånesystem när alla skattepengar har tagit slut.

  Vi skall ju dessutom vårda alla 40-talister. Oavsett var de kommer ifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.