Starkare Norden!

 

Riksdagens allmänna motionstid är slut och det har kommit in drygt 3000 motioner från ledamöterna. Ett par handlar om Nordiska Rådet och det nordiska samarbetet. Det finns några som anser att Nordiska Rådet har spelat ut sin roll och att vi måste förändra sättet att arbeta. Jag kan hålla med om att det är stor skillnad på hur Norden såg ut 1952 när Nordiska rådet bildades jämfört med dagens verklighet. Det är just denna skillnad som gör att betydelsen av ett starkt Nordiskt samarbete har ökat. Vi är ”bara” 26 miljoner i hela Norden och det motsvarar inte ens halva Frankrikes befolkning, vi måste samarbeta inom områden som gör att vi kan stå starka i den övriga konkurrensen. Det innebär att behovet av att gränshinder försvinner, att gränshandel fungerar bättre och att vi förbättrar våra välfärdssystem så att de enklare kan anpassas till en fri arbetsmarknad.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Norden behöver definitivt ”sjunga ihop sig” och se till att vi hörs. Det räcker med att titta på EU:s kartor för att inse det. Stora delar av Norden finns inte ens med. Än viktigare blir det allteftersom fokus riktas mot Barentsområdet.
  Stå på dig!

 2. Leif

  Du är stolt som Moderat idag va? Att ni äntligen tar bladet från munnen och säger det ni velat ha sagt sedan länge. Sverige har inte längre råd att hjälpa sjuka och svaga personer. Du är själv 46, du borde ha människor i din omgivning som börjar bli svag, hur ser du dom i ögonen nu för tiden. Tar du ett snack med dom om att snart är din tid över, du blir för dyr för Sverige?

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Leif (2011-10-19 13:16)
  Jag måste erkänna att jag inte förstår vad du syftar på! Vem har påstått att Sverige inte har råd att hjälpa sjuka och svaga personer? Den utveckling som skett sedan Alliansen tog över regeringsmakten är att vi tar ansvar för Sverige, det du påstår är helt felaktigt!

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Jan Nilsson (2011-10-19 11:58)
  Du har helt rätt i att vi måste hitta samarbetsformer som ger nordisk nytta och som kan gynna vår region. Inget land i Norden är stort och vi är alla exportberoende. Tillsammans kan vi vara mer konkurrenskraftiga istället för var och en för sig.

 5. Krister Klermalm

  Var ligger eller rättare sagt var finns ansvaret, då handläggningsprocessen för en utvecklingsanställning tar mer än 9 månader!?
  Är det ändå överskott i arbetslöshetskassan och sjukförsäkring så borde direktiven inom välfärdssystemen vara mer progressiv och ratinoellare än den flathete som råder inom verken.
  Nu kostar samhället av att den ansvartagande arbetan inte får jobben i tid blir tillsatta ihop med AF utan får gå med andra ersättningar än lön. Den som använder det oansvarstagna repliken ”kan inte säga något av det enskilda fallet”, trots det är allmänt återkommande brister i systemen, förlorar sit förtroende att göra arbetsmarknaden bättre gemeneman för var å en som arbetar för sin egna försörjning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.