Tufft arbete !

 

I tisdags träffade jag Migrationsverket. Jag var intresserad av att lyssna av hur de arbetar med att hantera problem med utsatta kvinnor och hur de förändringar regeringen gjort påverkat deras arbetssätt. Det är en otroligt tuff verklighet som Migrationsverket har att hantera. Det finns tydlig lagstiftning att förhålla sig till men det är svårt i många fall där omständigheterna är speciella. Att använda våldtäkt som ett vapen är vanligt i många konflikter och det kan bli stora problem när kvinnor från dessa konfliktområden söker asyl. Jag fick höra flera historier om kvinnor som kommit till Sverige och under intervjuer berättade att de blivit våldtagna av soldater och det var första gången som kvinnorna tordes berätta om de övergrepp de varit utsatta för. Ett stort trauma som de behövde hjälp att hantera i ett nytt land, med ny kultur, nytt språk. Migrationsverket har specialutbildat medarbetare för att klara av att hantera kvinnor som blivit utsatta. En stor och tuff uppgift  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Malin

  Visst är det tufft, ännu tuffare är det att våga utvisa en 91-årig dement kvinna. Skulle hon ha tur å komma från Somalia, skulle hon definitivt få stanna. Mycket beklaglig politik. Varför har inte du reagerat?

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Malin (2011-10-31 16:30)
  Jag håller med om att det är otroligt trist när en situation som detta inträffar. Det finns tydliga regler för beviljande av asyl. Det finns dock andra sätt att få stanna i vårt land utan att söka asyl.Varför detta inte var gjort i detta fall vet jag inte. Det är krångliga regler och svårt att känna till hur allt fungerar.

 3. Malin

  Jag tycker att det är trist att M som deklarerar att människan och mänskliga rättigheter alltid står i fokus, behandlar en gammal hjälplös kvinna på ett så omänskligt sätt. Kvinnan aldrig sökt asyl. Jag tror att det är pinsamt att M i stället för att be kvinnan om ursäkt och bevilja henne PUT, gömmer sig bakom resonemanget kring ekonomisk lönsamhet och skyddsbehov. Av ngn konstig anledning glöms den ekonomiska aspekten bort när man tillåter det enorma inflöde av folk från visa delar av världen. Skyddsbehov är också väldigt kontroversiellt begrepp i sammanhanget. Skärp er. Ni kommer att förlora röster med denna politik.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Malin (2011-10-31 18:31)
  Jag förstår att du är insatt i frågan. Då vet du också att Migratinsverket följer de lagar som finns och ser till att dessa lagar är lika för alla. Det är som du säger kontroversiellt att prata om skyddsbehov, det är bedömningar som görs för varje region i världen. Att Sverige väljer att ta emot kvotflyktingar är inte riktigt jämförbart med asylsökande eller personer som söker tillstånd att vistas i vårt land. Jag tycker det är viktigt att vi behandlar alla lika i en sådan situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.