Västerbottens hälsoprojekt!

 

Förebyggande hälso och sjukvård är inget nytt begrepp och alla vet att det har betydelse. Västerbottens har sedan 25 år tillbaka starkt drivit projektet med hälsoundersökningar och det visar sig att det har väldigt positiva resultat. Dödligheten i hjärtinfarkt har minskat i vårt län och det koppla samman med den omfattande satsningen som gjorts på det förebyggande hälsarbetet. Det finns många andra områden som ex. diabets där man också sett stora hälsovinster . Tyvärr är det många landsting som inte har samma inställning till förebyggande hälsoarbete. Det finns mycket att vinna med att ha ett aktivt förebyggande arbete för hela befolkningen.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Du skriver att det har gjorts hälsovinster för bl.a diabetes. Det låter ju glädjande men vad man också har gjort är att man har tagit bort förmånen för teststickor som man kollar blodsockret med. Mycket olyckligt för risken finns ju då att man går omkring med för höga sockervärden och då kan bli beroende av insulin. Jag lägger ingen politisk värdering i detta utan hoppas att alla partier må verka för en ändring av detta.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-12-09 11:10)
    I Västerbotten har man beslutat sig för att byta ut alla gamla blodsockermätare som diabetiker har. Om du går till din hälsocentral får de en ny apparat och dessutom gratis test stickor. Väljer du att behålla din gamla apparat får du dock betala för teststickor.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Men du- jag har ringt vårdcentralen och dom säger att det stämmer inte. Teststickorna får jag allt betala. Dom som eventuellt kan få dessa, gratis eller med förmån, är dom som tar insulin. Så var det inte tidigare. Vem har rätt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.