Nya metoder!

 

En artikel i Svenska Dagbladet tar upp en intressant studie. Den handlar om att män i Stockholm och på Gotland ska testas med nya markörer för att bättre kunna diagnostisera den stora folksjukdomen bland män, prostatacancer. Kvinnor kallas i dag rutinmässigt till mammografi för att tidigt diagnostisera bröstcancer. Denna studie ska försöka hitta metoder att tidigt kunna upptäcka prostatacancer. Den provtagning som finns i dag är alltför trubbig och leder till att många män blir behandlade i onödan.
 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Håkan Florin

  Hej
  Det är möjligt att psaprov är för trubbigt, men i mitt fall fungerade det alldeles utmärkt. Det är bra att debatten om allmän screening tar fart för det finns många gubbar som går att rädda från lidande om vi börjar kollas.
  Jag har skrivit ner min historia på hakanflorin.blogg.se där kan man läsa att det kan gå riktigt bra om man kommer i tid.
  Sök i tid gubbar är mitt motto.
  prostatalös
  Håkan Florin

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Håkan Florin (2011-12-25 06:51)
  Jag tycker det är bra med allmän screening av både prostata canscer ,bröstcancer och livmoder cancer. Nu har manpå vissa ställen även börjat screena på möjliga defekter på aorta. Vi kan inte bota allt men om man på ett enkelt sätt kan förhindra lidande och sjukdom är det väl satsade resurser.

 3. Håkan Florin

  Håller med dej i allt du säger. Hoppas du har fler i riksdagen som tänker likadant. Finns ju de som för ett resonemang om det är kostnadseffektivt eller inte. Det tycker jag är horribelt när vi talar om mänskligt lidande.
  Men i mitt fall måste det ha varit det, totalt 5,5 veckors sjukskrivning varav arbetsgivaren står för 2. Nu är jag förhoppningsvis skattebetalare i många år till
  Håkan Florin

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Håkan Florin (2011-12-29 22:18)
  Jag satt i landstingsfullmäktige förra mandat perioden och jag hade verkligen önskat att fler hade lite insikt i vad man beslutar om. Jag önskar att vi kunde ha en längre syn på de beslut vi fattar. Att vi kunde se en persons problem nu och även se konsekvenerna av ett långt förlopp. Lång sjukskrivning leder till mer läkemedel, psykisk och fysisk påfrestning på den sjuke, processen kan bli otroligt kostsam på alla plan både för den sjuke och för landstinget. Det är viktigt att prata kostnadseffektivt både för den som är sjuk och för arbetsgivaren. När vi använder ordet kostnadseffektivitet innebär det inom alla områden inte bara pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.