Språk eller arbete eller en bra kombination?

Jag var med på ett seminarium förra veckan som tog upp problemet att invandrarkvinnor har svårare att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. Jag är ansvarig för en arbetsgrupp inom Moderatkvinnorna som just nu arbetar med att utveckla vår politik inom just detta område och det var intressant att vara med i denna debatt. Vad jag förvånades över var att oppositionen inte tycker det är viktigt att dessa kvinnor kommer ut i arbetslivet. Det är bättre att de lär sig språket ordentligt, att de får utbildning i Sverige på sitt modersmål innan de kommer ut i arbetslivet. Den stora etableringsreform som regeringen införde för drygt ett år sedan öppnar upp för att studera svenska parallellt med att vara med ute i arbetslivet. Det är en bra skola att lära sig svenska på en arbetsplats och dessutom börja en väg mot egen försörjning

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. M

    Hej Elisabeth!

    Brukar läsa din blogg lite sporadiskt, och då jag såg att du lyfte denna fråga blev jag väldigt glad över att problematiken uppmärksammas. Vi som arbetar med icke svensktalande arbetssökanden (framförallt kvinnor) stöter på så många svårigheter på alla nivåer – många gånger på grund av kulturella föreställningar, men det svåraste av allt är nog att nog att ge dem rätt förutsättningar. SFI fungerar inte alltid bra och det är extremt svårt att hitta arbetsgivare som tar emot dessa kvinnor på deras arbetsplatser (gäller både kommunala- och privata arbetsplaser).

    Så jag tyckte att det känns viktigt att du får veta att det är toppen att ni tittar lite närmare på denna problematik. Språk och arbete är en väldigt bra kombination!

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till M (2012-03-06 19:56)
    Jag håller helt med dig om att detta är en viktig fråga och att vi måste göra ännu mer. De som kommit till Sverige efter vi infört Etableringsreformen har lättare att komma ut på arbetsmarkanden men vi har den störtsa utmaningen med de som kommit innan. Jag kommer att presentera min arbetsgrupps program snart och det ska bli intressant att se vad vi kan göra av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.