Företag utan vinst?

Jag lyssnade på Carin Jämtin(S) för ett par veckor sedan och läser nu en artikel i tidningen om att Socialdemokraterna föreslår att kommuner och landsting ska kunna välja bort vinstdrivande företag vid upphandling inom skola, vård och omsorg. Partiet vill dock inte ha något nationellt förbud mot vinster i välfärdssektorn. Hur tänker man nu? Om man tänker sig att lägga ut delar av välfärdssektorn i annan driftsform innebär det att det måste göras ett ekonomiskt överskott i verksamheten för att kunna återinvestera, för att täcka upp löneökningar och andra investeringsbehov. Ska kommun och landsting skjuta till extra pengar så fort man inte klarar av att hålla sin budget? Den svenska regeringen kommer att ändra regelverket för riskkapitalbolagens uttag av vinster. Att gå så långt att man ska välja bort vinstdrivande företag inom välfärden är för mig ett underligt resonemang

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Leif

    Förklara hur ett vårdföretag kan gå med vinst utan att försämra vården? Samma idiotiska upplägg som med skolan, man kan helt skita i att göra vissa saker tills man blir tillsagd, men då har man redan tjänat miljontalskronor pga bristerna. Att ni inte ser det är förvånande, är ni blinda för verkligheten?

  2. Jan-Erik Vahlström

    Nja, vinst och vinst. Det kan vara skillnad på det. Ett överskott (vinst) som stannar i företaget är en stor skillnad mot den vinst som stannar i riskkapitalbolagens fickor. Jag har faktiskt ingen lust att betala skatt som går till dessa företags vinster. Det är ju fantasibelopp som nu går till dessa privata vårdbolag och friskolor. Kan du försvara detta?

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Leif (2012-03-07 11:06)
    Jag har aldrig försvarat Risk kapitalbolags hantering av vinster. Det har regeringen satt stopp för nu. Det finns många driftsformer när det gäller välfärden och det går inte att generalisera att allt måste vara kommunalt eller statligt. Att driva företag inom välfärden behöver samma förutsättningar som andra företag för att återinvestera och kompensera för stigande kostnader. Det finns bra exempel på alternativa driftsformer som är ekonomiska och mer effektiva än i offentlig sektor. Det är bra med konkurrens för att förbättra kvalitet och kompetens.

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-03-07 14:03)
    Jag har aldrig försvarat hur Riskkapitalbolag förvaltar sina vinster från välfärdsverksamhet. När ex. kommunen lägger ut välfärd på annan driftsform är det viktigt att upphandlingsunderlaget är bra och att uppföljning sker ständigt. Det ska vara samma krav på offentlig välfärd som i annan driftsform. Jag har inte heller lust att betala mer skatt för att fantastibelopp ska försvinna lika lite som jag vill betala mer skatt för att offentlig sektor inte kan hålla sin budget. Att ha mångfald skapar konkurens och komptens utveckling,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.