Lyckad integration

Integration är inte ett enkelt område. Jag är ansvarig för en arbetsgrupp inom Moderatkvinnorna som håller på att ta fram ett handlingsprogram för politikutveckling inom detta område. Det finns otroligt mycket skrivet inom Integration och det finns många olika åsikter för hur man ska få en lyckad integration. I min grupp har vi försökt lyfta fram kvinnor och hur integration ska bli så bra som möjligt. En av de viktigaste förutsättningarna i en lyckosam integration är att språket fungerar. Detta är inget nytt men vi har utgått från detta som grund när vi förslagit politikutveckling.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Mats J

  Så här integreras man snabbast i ett samhälle (egen erfarenhet eftersom jag själv bott utomlands):

  1) Man börjar arbeta från dag 1. Helst på en arbetsplats där antalet ”infödda” dominerar (=därför att man bäst lär sig språket då, samt att man lär sig hur samhället fungerar).

  2) Man försöker delta i de aktiviteter som erbjuds. Tex. föreningsliv, kyrkobesök och andra sociala aktiviteter som passar ens intressen (=ytterligare exponering mot det lokala språket/folket, kultur och seder).

  3) Man får helt enkelt acceptera att man har lämnat sitt hemland samt att man måste ta till sig en del (inte alla!) nya traditioner och synsätt.

  Det ligger alltså an på den enskilde invididen att göra den största ansträngningen.

  Tyvärr har vår destruktiva ”omhändertagandementalitet” från dag 1 med allsköns bidrag, hemspråksundervisning (vilket vansinne!), offentlig service på det egna språket, etc., förstört dessa drifter för nyanlända.

  Måste forskare skriva hyllmeter om självklarheter?

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Mats J (2012-03-31 11:32)
  Att lära sig språket är otroligt viktigt och att göra detta samtidigt som du arbetar är det bästa sättet att få en bra inkörsport i det svenska samhället. Det finns många åsikter om Integration och jag blev lite upprörd när jag debatterade integration med (S) och (V) och de tycket jag var för hård i mina åsikter att kräva utbildning och arbete parallellt. Båda partierna tycke man skulle läsa svenska separat och efter det börja söka ett arbete.

 3. Mats J

  Språk lär man sig snabbast på ett jobb, eller någon annan ”exponerande aktivitet” som upptar det mesta av ens vakna tid, inte genom att ha 4×40 minuters lektion per vecka (eller vad det nu kan vara..) i en stor skolklass och sedan gå hem och prata på sitt egna modersmål resten av veckan.

  Sossarna och V har ju f.ö. alltid handskas med våra skattepengar som om det vore deras egna + att de tror att det är en aldrig sinande källa.

  Lite effektivitetstänkande skulle inte skada.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Mats J (2012-04-04 19:15)
  Jag håller helt med dig! Att få gå till ett arbete och lära sig språket på riktigt är den bästa skolan och det ger ett betydelsefullt socialnätverk som påskyndar en bra integration. Att ta ifrån människor deras ansvar att integrera sig är inte bra.. Staten kan inte integrera människor det måste ske på egen vilja med stöttning av stat och kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.