Vi kan inte förlora kriget mot narkotika!

 

Vad ger vi för signaler när företrädare för ett land går ut och säger att vi har förlorat kriget mot narkotika. Låt oss avkriminalisera det! Det finns många länder runt om i världen som är stora producenter och distributörer av narkotika. Afghanistan är ett land där regeringen gjort tafatta försök att erbjuda bönderna att odla annat istället för narkotika. Här finns inga bra incitament till förändring.  I Colombia har den nya regeringen med president Santos i spetsen lyckats bättre. I Colombia minskar narkotika odlingarna och ersätts med andra grödor. Att gå ut och säga att vi förlorat kriget mot narkotika är att ge upp och det är inte bra för någon part.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. P Diddy

    Sitter nu och röker en fet medans jag läser detta. Knner mig lugn och fridfull även fast du har så fel. ”kriget” mot narkotika skapar bara mer missbrukare. Släpp lttare droger fri via tex systembolaget, utveckla missbrukarvården och avkriminalisera cannabis som skapar brottslingar av ickebrottslingar. li restriktivare med alkoholen som skadar så mycket mer.

  2. Magnus Callmyr

    De signaler som man ger är att man är ärlig och tar problemet på allvar. Kriget mot narkotikan som Nixon och svenska motsvarigheter (t ex RNS och i stort sett alla politiker) inledde för drygt 40 år sedan har inte lett till några positiva resultat.

    Länder som haft den mest restriktiva narkotikapolitiken (som länder som Sverige, USA, England) har fler och i en del fall väsentligt fler problematiska användare än länder som har valt att inte prata i krigiska termer och i stället fokusera på annan politik. Att sända signaler är meningslöst, det är bättre att sträva efter att minska problemet i verkligheten.

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Magnus Callmyr (2012-04-05 22:07)
    Jag håller med till viss del. Jag tror också att vi måste ha ett brett angreppssätt för att komma tilrätta med detta stora problem. Det finns en rad olika anledningar till varför människor hamnar i narkotika missbruk och kan vi börja här kommer vi att minska efterfrågan. Detta är givetvis väldigt komplicerat. Min avsikt med inlägget var egentligen att lyfta fram att jag inte tror på Australiens sätt att attackera frågan och säga att man ska legalisera narkotika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.