Kompetensutveckling viktigt Norrland!

 

I tisdags hade jag en interpellationsdebatt tillsammans med vår arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Det var en (S) ledamot från Norrbotten som ställt frågan om behovet av kompetensutveckling i Norrbotten för att ta itu med ungdomsarbetslösheten. Regeringen har infört en rad åtgärder men det återstår stora utmaningar  för att komma tillrätta med detta stora problem. Jag tycker det är intressant när (S) ledamoten berättade att det tog 7 år att starta upp en gruva. När man påbörjade planeringen av gruvan i Pajala 2003 hade det varit klokt att även då börja se över kompetensbehovet för framtiden. Varför gjordes inte detta av den sittande regeringen? Det är lätt att kritisera sittande regering för bristande åtgärder.   

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. JT

    Det inte många år sedan gruvindustrin gick på knäna för låga metallpriser och internationell konkurrens. Så sent som hösten 2011 var det många i branschen som inte trodde på en gruvprojektet i Pajala. Mot bakgrund av detta är det kanske inte så konstigt att politiken varit lite försiktiga. Tänk bara hur skulle det sett ut i din egen hemkommun om samhället gått igång på alla ”tokigheter” som planerats genom åren?

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till JT (2012-04-20 10:14)
    Det är givietvis inte enkelt att ha fullständiga planer för att täcka upp den komptensutveckling som behövs. Att ha nära kontakt med näringslivet och tillsammans satsa på utbildning är bra. Det finns många exempel på lyckade utnildningsinsatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.