Våld i nära relationer!

 

Våld i nära relationer är ett stort problem i vårt land. För att försöka hitta vägar att komma tillrätta med det har nu regeringen tillsatt en nationell samordnare för att stötta olika myndigheter och aktörer. Det krävs givetvis ekonomisk stöttning till de som arbetar med dessa frågor och därför tilldelas Socialstyrelsen extra pengar för att användas och fördelas till detta betydelsefulla arbete . Vår justitieminister tar upp problematiken med att många drabbade kvinnor varit i kontakt med myndigheter fler gånger och här finns förbättringar att arbeta med när det gäller attityder och bemötande. 
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)   

6 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Ok Så gör jag ett nytt försök. Hej Elisabeth, vad glad jag blir när jag ser att du till skillnad mot de flesta andra inte försöker ta ”billiga poäng” på tragiska situationer i nära relation. Sverige har i demokratisk anda valt att ratificiera/definiera mänskliga rättigheter så som att ingen skall av kön ras eller religion behöva utsättas för disskriminering. Jag som de flesta andra skriver på att en demokrati kräver en stat som i allt står för ”rättssäkerhet”, dvs att ha möjlighet att kräva likhet inför lag. Hur förklarar du i detta att likhet inför lag nås i att jag som man i Umeå utesluts från den hjälp och det stöd som i enlighet med SOL skall lämnas till alla medborgare i situation av våld i nära relation.? Att hänvisa till att endast denna rättighet tillfaller kvinnan, betyder vad?. Att judar/muslimer/kristna eller 50% av mänskligheten ”män” skall bort eller uteslutas från regelverket tarvar nog ett annat samhällssystem.
  Min fråga till dig är enkel. Var vänder jag mig som man
  som utsätts för våld i nära relation?. Frågan är ställd av mig, JO, Socialstyrelse, brottsoffersjour mfl, under snart 2års tid. Ps trotts hot om vite vägrar den ytterst ansvariga dvs Nämndens ordförande svara på frågan. Samtliga ledamöter i nämden hänvisar till den samhällsfunktion som i demokratins anda kallas ”MÄNS VÅLD MOT KVINNOR” dvs uppfattningen att samhället endast hjälper män som i allt inser att problemet består av deras tillkortakommande. Eller som alla förstår ”män kan inte utsättas för våld i nära relation”
  Ergo, måste män skolas/förändras i sin helhet för att passa kvinnorna i samhället. En sak kan jag ”garantera” dig och alla som för debatten om demokrati vidare att förutsättningen är människan, inte kvinnan eller mannen
  hur mkt nu än någon försöker göra saken genusbunden.

 2. lf

  Vad är det det för samhälle som håller på att formas i Sverige.
  Jag skall inte föregripa pågående utredningar men nog måste vi väl protestera.
  Våld i nära relationer har ju pågått en längre tid.Vad är det för religion som driver fram detta våld?
  Jag har inte läst Koranen men om det står någonstans att man kan mörda sina närstående är obegripligt.
  Barnen är ju de man lever för och vill allting gott.Hur kan man vara så brutal i religionens namn.De som utför dessa dåd och döms skall omedelbart skickas ut ur landet och aldrig ges möjlighet att komma tillbaka.

 3. Maria

  Jag är övertygad om att socialtjänsten har svårigheter att hantera utomeuropeiska seder och är rädd för att betraktas som främlingsfientlig, vilket begränsar deras handlingsfrihet i dessa ärenden. Ett förslag är att regeringen ser till att socialtjänsten blir en könsneutral arbetsplats alternativt utökar samverkan med polisväsende, då jag tror att män generellt sett är mer handlingsinriktade. När det är frågan om liv och död, krävs snabba ingripanden och man ska se till att den som hotas flyttar, varför inte till Västerbottens inland där det finns boende?

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Jan Sjöström (2012-04-27 20:14)
  När vi pratar om våld i nära relationer gäller det alla relationer. Det är oförsvarbart oavsett vem det är som blir misshandlad i en nära relation. Det finns förhållanden där mannen blir misshandlad av sin hustru och det är precis lika allvarligt. Jag vet att det är procentuellt en liten del av alla fall som anmäls men det förekommer. Mannen ska i detta fall ha samma rätt till stöd och hjälp. Har du varit i kontakt med Centrum mot våld, de kanske kan hjälpa dig att hitta rätt vägar att gå.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till lf (2012-04-27 20:31)
  Alla ska ha rätt att bli förälskad i den man vill och det är oförsvarbart att en familj ska gå så långt att mörda för att detta inträffat. Jag tycker det är bra attregeringen tar krafttag för att sätta fokus på att vi inte accepterar våld, mord i heders namn.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Maria (2012-04-27 22:35)
  Det finns avtal mellan vissa kommuner när det gäller skyddat boende. Jag vet att det förekommer att utsatta och hotade kvinnor från kustregionen får ett skyddat boende i ex. Lycksele. Detta behöver utvecklas mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.