Ibland är statistik för trubbigt!

 

Statistik är intressant. Det finns många sätt att använda sig av detta och ibland blir instrumentet statistik väldigt trubbigt. Det jag syftar på är i fallet när vi pratar ungdomsarbetslöshet. I den gruppen omfattas ungdomar i åldern 15-24 år.  Att studera i grundskolan och gymnasieskolan och samtidigt räknas till gruppen arbetssökande ungdomar är direkt missvisande. Det finns många olika sätt att tolka den statistik som finns men helt klart är att vara 15 år och arbetslös är inte rätt sätt att tolka situationen kring ungdomsarbetslöshet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

8 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Sådana försök att förklara den skyhöga ungdomsarbetslösheten på går nog inte väljarna på.

 2. John

  Du menar att Massarbetslösheten 2006 var dåvarande Regerings (S) fel . Men den Massarbetslöshet som nu råder är Statistikens fel p.g.a. att 15-åringar är med i beräkningarna . Var finns de uppgifterna att läsa Intressant å veta.

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-05-31 10:19)
  Detta är en statistik som SCB presenterat och där har inte vem som sitter på regeringspåosten någon betydelse. Jag tycker det är viktigt att vi förstår vad den statistik vi blir presenterade står för. Att 15-åringar i högstadiet är med i arbetslöshetsstatistik är inte rätt.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till lf (2012-05-31 19:53)
  Att SCB presenterar en statistik som visar att 15-åringar på högstadiet är med bland siffrorna i ungdomsarbetslöshet är bra. Vi måste förstå vad statistiken står för så att detta kan användas på rätt sätt. Det gynnar allas intresse att vi pratar om samma sak.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till John (2012-06-01 09:16)
  Du läser något som inte jag skrivit!
  De siffror som SCB tagit fram som visar att 15-åringar är med bland ungdomsarbetslösheten visar hur viktigt det är att vi förstår vad den statistik vi använder står för.

 6. Josefin

  Men det här är inte precis något nytt. Statistiken räknades på precis samma sätt när ni kritiserade oppositionens arbetsmarknad. Sen är det väll inte alla 15 åringar utan endast de som anmält sig för att söka sommarjobb eller extrajobb.

 7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Josefin (2012-06-01 13:13)
  Du har helt rätt att det är de 15-åringar som söker sommarjobb som finns i statistiken.,Det är även många heltidsstudenter på högskola/universitet även finns med i denna statistik. Helt rättvist beskrivande är inte statistiken. Det är ingen nyhet heller men jag tycker det är betydelsefullt att vi vet vad som ingår i de siffror som presenteras så att diskussonen blir mer rättvisande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.